Kocka blog

Kocka blog

Ezekre figyeljünk, ha egyedi poszterrel díszítenénk a falat!

2018. október 30. - Kocka Blog

Reneszánszukat élik a poszter tapéták és úgy általában a dekorációs célú plakátok. Ez nem is csoda, hiszen a digitális technikának köszönhetően gyorsan és relatíve olcsón újíthatjuk meg így a lakásunk, irodánk hangulatát. A tetszőleges, egyedi designnal rendelkező poszterek gyorsan elkészíthetőek, de nem árt ismerni néhány alapvető tudnivalót mielőtt valaki belevág egy ilyen projektbe.

A lakberendezés, a dekoráció területén a poszterek, illetve fotótapéták újra és újra felbukkannak, pedig valójában soha nem is mentek ki a divatból. Bizonyos időközönként egész egyszerűen csak rájövünk, hogy különböző poszter variációk ízléses ötvözésével olcsón és stílusosan dobhatjuk fel lakásunk hangulatát.

A legtöbben még emlékszünk azokra a teljes falfelületet elfoglaló poszter tapétákra, amelyek alpesi táj, hegyi tópart vagy éppen egy trópusi tájkép segítségével csempésztek egy kis hangulatot a 30-40 évvel ezelőtti panellakások nappalijába. A nagy divat a ’90-es évekre inkább kínossá vált, ma viszont újra hódít, igaz a poszter design variációk szerencsére mai szemmel nézve is kreatívabbak és változatosabbak, mint egykor.

Gyerek poszter, fotótapéta, vintage plakátok

Nem lehet azon vitatkozni, hogy ebben a kérdésben a technikai fejlődés, illetve a designerek és felhasználók határtalan kreativitása együtt hozta meg a gyökeres változást.

Túlzás nélkül bármit feltehetünk a falra és tényleg csak a személyes ízlésünkön múlik, hogy kisebb-nagyobb plakátokkal, vagy a teljes falat betöltő fotótapétával dekoráljuk otthonunkat. A design és a grafika szintén csak a megrendelőn múlik: családi fotó, fotómontázs vagy egy régi reklám ugyanúgy éke lehet a falaknak, mint egy festmény reprodukciója.

35646482_s.jpg

Poszter nyomtatás előtt elengedhetetlen a tervezés

Ahhoz, hogy a plakát készítését megkezdje a nyomda, az alábbiakra mindenképp szükségük van:

 • A poszter mérete: a falat teljesen vagy csak részben fogja fedni a poszter, esetleg csak képkeretben szeretnénk felakasztani a plakátot.
 • A grafika: azon túl, hogy mit szeretnénk, nagyon fontos, hogy a grafika megfeleljen bizonyos minőségi kritériumoknak.
 • A poszter helye: a papírra, valamint a nyomdai technológiára nagy hatással van, hogy csak keretben szeretnénk látni például egy A2-es méretű posztert, vagy fel is szeretnénk ragasztani a falra a nyomatot.

Ideális esetben nem számít a pénz, és csak egyetlen dolog jár a fejünkben: minél szebb plakátokkal feldobni a lakásunkat, kerüljön bármibe is!

Sajnos azonban a körülmények a legtöbbször vagy nem ennyire ideálisak, vagy egész egyszerűen racionálisan gondolkodunk és szeretnénk minél kedvezőbb költségekkel kalkulálni a plakát nyomtatást illetően. Jó, ha tudjuk, hogy a végleges költségekre nagy hatással vannak a felhasznált színek (minimalista grafika vs. színes családi fotó), az alapanyag minősége és persze az esetleges utómunkák.

Éppen ezért ajánlott már jó előre kitalálni, milyen grafikával szeretnénk ellátni a lakásunk új díszét. Érdemes előre megérdeklődni a nyomdától, hogy milyen paraméterekkel és instrukciókkal érdemes leadni a grafikát. Ezek alapján egy grafikus nyomdakészre szerkeszti az anyagunkat, ezzel is meggyorsítva a poszter nyomtatás folyamatát.

Otthoni vagy üzleti célú plakát? A grafikus segít!

Természetesen nem csak a magáncélú felhasználásban terjedtek el az utóbbi időben a különböző plakátok és poszter tapéták. Irodák, tárgyalók és üzlethelyiségek díszítésénél egyaránt gyakran alkalmazott dekorációs elem. Ebben az esetben nemcsak dekorációs, hanem marketing, illetve motivációs célja is van a posztereknek.

Ilyenkor különösen ajánlott, hogy a poszter készítés folyamatába bevonjunk egy grafikus szakembert, akinek nemcsak a képi világ megalkotásában, hanem a másodlagos üzenetek hatékony közvetítésében, vizuális megjelenítésében is van tapasztalata.

A grafikusok általában óradíjban dolgoznak, és amennyiben a fentieknek megfelelően konkrét üzenetet szeretnénk célba juttatni a poszterrel, akkor bizonyos esetekben kreatív szakember segítségét is érdemes igénybe vennünk.

A hozzáértők óradíja általában 10-15 ezer forint körül mozog, az egy-egy grafika elkészítéséhez szükséges óraszámot a rajz bonyolultsága, valamint a megrendelő határozottsága szabja meg. Különösen az utóbbi miatt kell még a külsős szakértő bevonása előtt alaposan átgondolni a célokat és a kívánságokat, ez mindenki feladatát nagyban megkönnyíti, és a végszámla is kedvezőbb értéket fog mutatni.

Érdemes belevágni!

A fentiek alapján elsőre akár bonyolultnak is tűnhet az otthonunk vagy a munkahelyünk poszterekkel való ellátása, de tapasztalatból tudjuk, hogy a szükséges instrukciók betartásával egyenesen szórakoztató is lehet a tervezési folyamat. A digitális nyomdatechnikának köszönhetően manapság nehezen találunk ennél kedvezőbb árú, mégis rendkívül kreatív és mutatós dekorációs eszközt.

Legyen szó otthoni vagy munkahelyi felhasználásról, a gyártás és felhelyezés gyorsasága, valamint kedvezményes árfekvése miatt akár évente is cserélhetjük ezeket a posztereket. Ennek köszönhetően mindig változatos és a hangulatunknak, aktuális lakberendezési trendeknek megfelelő enteriőrrel lephetjük meg magunkat, vendégeinket és munkatársainkat.

14 dolog, amit nem tudtál a Fekete Péntekről

Közeledik a nap, amitől sokan előre tartanak, de ennél is többen várják már. Van aki már ma elkerüli a plázákat és van aki sátrat ver eléjük. De mitől fekete a péntek?

 1. Az utóbbi pár évben terjedt el annyira, hogy már az egész világon ismert lett, ahogy nálunk is. Idén számos kereskedő vesz részt a hatalmas akciókat felvonultató Fekete Pénteken, köztük a kíváló power bankeket és bluetooth hangszórókat forglamazó Proda webáruház is.
 2. A Fekete Péntek kifejezés az 1800-as években bekövetkezett nagy tőzsdei összeomlásra utal. Egy kicsit más értelmet nyert az évek során.
 3. Bár sokan úgy vélik, hogy nevét a “feketébe megy”, azaz a nem termel profitot kifejezésről kapta, nincs bizonyíték ennek alátámasztására.
 4. A napját mindig Amerika egyik legnagyobb ünnepe, a Hálaadás előzi meg, mely november negyedik csütörtöke, így a nagy vásárlási ünnep mindig november negyedik péntekére esik.
 5. A Fekete Péntek előtt úgynevezett Mikulás felvonulásokat tartottak Kanadában. Ez volt a jele annak, hogy elkezdődtek az ünnepek. Ezt mára teljesen kiváltotta a Fekete Péntek.
 6. Philadelphia volt az első hely, mely terjeszteni kezdte a Black Friday kifejezést, de hamar összenőtt az ünnepi vásárlók által kibocsájtott szmog képével, így a kereskedők megpróbálták átnevezni Big, azaz Nagy Péntekre. Mint mára tudjuk, ez egy kicsit sem ragadt meg a köztudatban.
 7. Az esemény 1990-ben nőtt akkorává, hogy az egész Egyesült Államokban elterjedt és mindenki tudta mit jelent ez a kifejezés.
 8. 2001-ben a Fekete Pénteken kelt el a legtöbb termék az USA-ban, még a Karácsony előtti napokat is túlszárnyalva.
 9. Egyes kereskedők már kifejezetten erre a napra időzítik egyes termékeik kiadását, hogy a régit leakciózhassák.
 10. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy Fekete Pénteken sokkal nagyobb valószínűséggel történik baleset a bevásárlóközpontok parkolóiban.
 11. Az óriási népszerűség hatására az Amazon úgy döntött 2005-ben, hogy indít egy úgynevezett Cyber Monday-t a Fekete Péntek mintájára. Napjainkra ez is világszerte ismertté vált.
 12. Mára már több napos Black Friday akciókkal kedveskednek a kereskedők, hogy ne kelljen tolongani és fagyoskodni a bevásárlóközpontok előtt.
 13. Az angol Amazon tavaly kiadott közleményében az áll, hogy a Black Friday kampányuk volt az eddig legsikeresebb online kampány, hisz több, mint 6 millió terméket adtak el egy nap alatt.
 14. Idén az IKEA, az Asda és a Next sem tervezett Black Friday akciókat, hisz szerintük az év minden napján a legkedvezőbb áron adják termékeiket.

MAP Health Watch – Magyar fejlesztésű okosóra ment meg a szívinfarktustól

A MAP mozaikszó jelentése Measure, Analyze, Predict azaz Mérés, Elemzés, Előrejelzés - ami egybefoglalja a fejlesztések mögött meghúzódó törekvéseket. Egy olyan modern eszközről van szó, amely öt orvosi minőségű érzékelőt tartalmaz. 2017. Október 3-án induló Indiegogo crowdfunding(közösségi finanszírozás) kampányon keresztül válik elérhetővé. MAP Health Watch 

A MAP Health Watch célja, hogy támogassa a MAP Health Watcher márkanév alatt kínált szolgáltatások széles körét, beleértve a rendszeres jelentéseket a felhasználó egészségi állapotáról és életmódjáról, az esetleges orvosi vészhelyzetek figyelmeztetését (amennyiben felmerülnek), valamint a fitness tevékenység és alvás monitorozás. Az óra képes adatokat gyűjteni, például a pulzusszám-változás (PPG-érzékelőn keresztül), az elektrodermális aktivitás, a bőrhőmérséklet és valósidejű mozgásváltozásról. Miután ezeket az adatokat a MAP Health Watcher empirikusan tesztelt algoritmusai feldolgozták, a hordozható eszköz olyan pontosságú adatokat tud szolgáltatni, melyre a piacon lévő semmilyen más készülék nem képes.

 

"A céget 2013-ban indítottuk el, és azóta folyamatosan az algoritmusok finomításán és a termék fejlesztésén dolgozunk. A csuklón való viselés végett, a legújabb generációs érzékelőket használjuk a készülékben, így is szűrve az adatok un. “zajosodását”. Sok hónapos tesztelés eredményeként, elmondhatjuk: elégedettek vagyunk a rendelkezésre álló adatok minőségével"- magyarázza Steingruber Gabriella, (MGRM - Medicatus LLC). "Hisszük, hogy a MAP Health Watch által szolgáltatott adatok egyesítve az egyedi technológiánkkal, hihetetlenül hasznosak lehetnek az orvosi közösség számára, és potenciálisan több ezer életet menthetnek meg."

A Medicatus LLC-hez megérkeztek az első teljesen működő prototípusok a tajvani gyártópartnertől. Az öt legmodernebb szenzor mellett a MAP Health Watch tervezésénél figyeltek a részletekre - egy stílusos, több színben elérhető mindennapi viselésre alkalmas óra lett megalkotva. "Nagyon fontos, hogy az ügyfeleink boldogan viseljék az órát egész nap az éjszakát is beleértve, így a design és a kényelem nagyon fontos szempont volt a tervezés során. Úgy gondoljuk, hogy ez a törekvésünk sikeresen megvalósult.

Az első gyártási tétel finanszírozásához és a projekt profiljának szélesítéséhez a MAP Health Watch először 2017 őszén Indiegogo crowdfunding kampányon keresztül érhető el. A MAP Health Watch kiskereskedelmi ára 450 dollár, de az órák a kampány kezdetén elérhetők lesznek egy speciális “early bird” 295 dolláros áron is.

 

A Medicatus LLC-ről:

Befektetők által, 2013-ban létrehozott konzorcium alapította a Medicatus LLC-t, ami a betegek létfontosságú élettani jeleit hosszú távú mérésen alapuló diagnosztikai technológiák fejlesztését tűzte zászlajára. A MAP Health Watcher mögött álló csapat elkötelezettje a legkorszerűbb orvosi eredmények és a legfrissebb gépi tanulás és mesterséges intelligencia ötvözésének, ami által előrejelezhetővé válnak egyes jövőbeli egészségügyi események és állapotok. A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg.  http://maphealthwatch.com/hu 

Mérés, elemzés, előrejelzés - Mire képes egy egészségügyi okosóra?

Múlt héten beszámoltunk egy nagyrészt magyar csapat által fejlesztett okosóráról, amely nemcsak a sportteljesítményeket méri, hanem az általános egészségügyi állapot felmérésében is segít. Ráadás, hogy akár előrejelzésre is képes, így hamarabb tudhatsz a betegségedről, minthogy bekövetkezne a baj!

 map_health_watch_cikkhez.jpeg

Mindenki ismeri a pulzusmérő sportórákat, amik különböző árfekvésben és színekben kaphatóak és segítenek figyelemmel kísérni a pulzusunkat futás vagy más sport közben. Valószínűleg sokan hallottak már a távfelügyeletet biztosító modern csuklópántokról is, amelyeket egyedül élő, vagy beteg embereknek ajánlanak. Ezek segítségével rosszullét esetén a viselőik csak megnyomják a “pánikgombot” és máris befut a jelzés egy szakszolgálathoz. Egy telefonos ellenőrzés után pedig rögtön érkezik a segítség a regisztrációkor megadott gyógyszerezés, betegségek és a kórtörténet ismeretével.

És akkor következzék a MAP Health Watch, egy olyan egészségi állapotra koncentráló okosóra, ami ezeket a funkciókat mind magában foglalja: folyamatosan monitorozza a viselője meghatározott életfunkcióit és automatikusan riaszt, ha a számítógép által fogadott adatok alapján valami probléma merül fel. Itt már külön jelzésre sincs szükség a felhasználótól, a szoftver elemzi a befutó adatokat, a tartózkodási helyről GPS jelet küld a telefon és egy saját csapat kezeli a krízishelyzeteket. A névadásnál (MAP) a measure, analyze, predict angol kifejezések kezdőbetűit használták fel, ugyanis ez az okosóra mér, elemez és előrejelez.

Az MAP legfontosabb tulajdonságai:

 • legalább 24 órán át biztosan kibírja egy feltöltéssel,
 • praktikus a hétköznapokhoz, mert víz- és ütésálló,
 • a figyelmeztetésekhez rezgőmotorral van felszerelve,
 • jól látható, 1,2 colos AMOLED kijelzővel rendelkezik
 • az egészségügyi távfelügyelet is része. 

Már elindult a crowdfunding kampányuk, ahol az előrendelési fázisban kedvezményesen, kevesebb, mint féláron elérhető az egészségügyi okosóra. Az október elején indult finanszírozási kampány során már akár 10 dollárral is támogathatjuk a magyar csapat munkásságát és részese lehetünk egy sikertörténetnek. Ugyanis a világ már felfigyelt erre a fejlesztésre: egy hét alatt közel 30 000 dollár gyűlt össze és a kedvezményesen elérhető órák 20%-a elkelt.

 

A MAP piaci ára 450 dollár körül várható, az előrendelési fázisban pedig mindössze 195 dolláros áron lehet hozzájutni. A termék árán felül a 20 dolláros szállítási költséggel kell még kalkulálni, így 57 ezer forintért lehet a miénk az óra. Jó hír, hogy ez az ár már magában foglalja az orvosi felügyeleti szolgáltatás 6 havi díját is. Vannak különböző kombinációs lehetőségek, hogy még jobb áron juthassunk hozzá: 4 óra együttes megrendelése esetén a családi csomag 1100 dollárba, vagyis 290 ezer forintba kerül a szállítással együtt, amely már tartalmazza a 3-3 havi felügyeleti díjat is. Az orvosi felügyelet, az egészségügyi riasztási szolgáltatás további díja havonta 8000 forintért lesz előfizethető.

robbantott_map_watch.jpeg

A MAP Health Watch jelenleg nagy valószínűséggel képes előrejelezni:

 • az infarktust
 • az ischemiás stroke kockázati növekedését
  a szívritmuszavart
 • a dehidratációt és elektrolitháztartás-zavart
  az elesést vagy közlekedési balesetet bekövetkeztét
 • és a lázas állapottal járó fertőzéseket.

Ha ez még nem hangzana elég ígéretesnek, akkor érdemes megjegyezni, hogy a beépített szenzorok többre is képesek, de az új funkciók indításához még fejlesztések szükségesek a szoftver terén. Tehát a mostani modellek is alkalmasak lesznek erre, amint a szoftverfrissítés megjelenik. A fejlesztők ígérete szerint a következő fázisban a MAP már képes lesz:

 • az epilepsziás rohamok előrejelzésére
 • az allergiás és asztmás tünetek észlelésére
 • és az alvási rendellenességek kiszűrésére.

A MAP Health Watch óra valójában egy szolgáltatás része, hiszen nem csak az észlelést, hanem az orvosi felügyeletet is biztosítják. Ugyanis a MAP csapata orvosokból és mérnökökből áll - a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakembereit egyaránt megtalálhatjuk a fejlesztők között. Az orvosi felügyelet csak néhány országban lesz egyelőre elérhető, de az Egyesült Államok mellett természetesen Magyarországon is igénybe vehetjük.

 map_health_watch_team.jpeg

Hogy mire képes konkrétan a MAP Health Watch a beépített szenzoraival? 

Megméri a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget (EKG), a szívritmust, érzékeli a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét és a galvánellenállását, és kijelzi az algoritmus alapján számított vérnyomást is.

A központi szerver kielemzi a beérkező adatokat, nyomon követi a szívritmusváltozásokat, illetve a mozgás hirtelen megszakadását, a mozdulatalanságot is érzékeli.

A rögzített adatoknak és a modern technológiának köszönhetően az adatelemzés segítségével a MAP képes előre jelezni számos komoly egészségügyi problémát - így hamarabb cselekedhetünk, mint ahogy a baj bekövetkezne.

 A szállítás decemberben kezdődik, így érdemes lecsapni az előrendelési lehetőségre.

A MAP Health Watch egy olyan korszerű eszköz, amely egyrészt az egészség megőrzését szolgálja, elősegítve egy tudatos életmódot, másrészt a távfelügyeleti rendszerével biztonságot és nyugalmat biztosít a családtagok számára. Erre a magyar fejlesztésre nyugodt szívvel lehetünk büszkék.

Otthonról villámgyorsan kölcsönt? Így vehetsz fel hitelt a neten

Forrás: https://unsplash.com/photos/LtNvQHdKkmw

Ennek is eljött az ideje: elfelejthetjük a bankfiókot, a dokumentumhalmokat és az idegőrlő várakozást. Néhány banknál már egyszerűen tudunk szabad felhasználású személyi kölcsöntigényelni a neten keresztül. Elég egy laptop vagy egy okostelefon, ha gondban lennénk az idei karácsony finanszírozásával.

A teljesen digitális hiteligénylés egyelőre az OTP netbankján, az OTPdirekten keresztül, a CIB Bank mobilapplikációján és részben a Cofidisnél érhető el, de szinte biztos, hogy a közeljövőben a többi pénzintézet is előáll a saját megoldásával. Nézzük, hogyan lehet ezeknél a bankoknál online hitelt igényelni:

OTP Bank

Ahhoz, hogy személyi kölcsönt vehessünk fel az OTP-től a neten keresztül, néhány feltételnek teljesülnie kell: csak meglévő ügyfelek használhatják a szolgáltatást, akik regisztráltak az OTP netbankjára, az OTPdirektre. További követelmény még a rendszeres jövedelem, amely az OTP-s számlánkra érkezik.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a netbank menüjén keresztül érhetjük el a hitelfelvétel menüpontját. A megfelelő hitelösszeget és futamidőt csúszkával állíthatjuk be, ami után a személyes adatainkat és a jövedelmünkre vonatkozó információkat adjuk meg. A bank rendszere mindezek alapján kalkulál nekünk egy konstrukciót. Ha szimpatikus, a marketing és más egyéb nyilatkozatok elfogadása után a szerződést tekinthetjük át és „írhatjuk alá” mobilaláírással, egy telefonra érkezett kód segítségével. A bank tájékoztatása szerint átlagosan 40 perc alatt lehet végezni az egész folyamattal, beleértve a hitelbírálatot. A hitelösszeg folyósítása aztán perceken belül megtörténik az OTP-s számlára.

CIB Bank

Szintén meglévő ügyfelek személyi kölcsönt a CIB Bank, ám a hitelintézet mobilapplikációján keresztül tette lehetővé az igénylést. Nem kevesebbet ígérnek, mint, hogy 7 perc alatt megigényelhetjük a kölcsönt: először lefuttatják az ügyféladatokat egy előminősítő rendszeren. Ha itt rendben vagyunk, szintén csúszkás megoldással választhatjuk ki a nekünk szimpatikus konstrukciót a rendszer által felkínált határokon belül. Ha megvan, csak jóvá kell hagyni a választást, és már rendelkezhetünk is a hitelösszeg felett.

Cofidis

A Cofidis is kínál online hitelfelvételi folyamatot, náluk videóchat használatával kerülhetjük el, hogy egyáltalán a fiók közelébe menjünk, bár az is igaz, hogy a hiteligénylés menete nem teljesen online, kell még szöszölnünk a papíralapú szerződések postázásával.

Először a weboldalukon vagy telefonon keresztül kell egy előbírálaton átesnünk. Ha ez megtörtént, kapunk postán egy szerződéscsomagot, amelyet később kell használnunk. A szerződést és a tájékoztatókat olvassuk át alaposan, majd indítsuk el a videós azonosítást. Az adataink megadása után egy ügyintéző vezet minket végig a folyamaton. Igazolványok bemutatásával azonosítanak, és igy mutatjuk be azt is, hogy a szerződést aláírtuk. A dokumentumokat online is feltölthetjük a hitelintézet felületére.

Ha mindezen túlestünk, a Cofidis megcsinálja a végleges hitelbírálatot, ennek kimeneteléről pedig később értesítenek. Nekünk annyi dolgunk még van, hogy az aláírt szerződést és nyilatkozatokat még elpostázzuk a hitelintézetnek. Annyi kikötés van a videós azonosítással kapcsolatban, hogy csak az ügyfélszolgálat nyitvatartási idején belül vehetjük igénybe. Az itteni hiteligénylés nagy előnye, hogy új ügyfelek is használhatják.

Biztos a folytatás

Ahogy az okosmegoldások az olyan hagyományos iparágakban is elterjednek, mint a bankolás, egyre több pénzintézet vezet majd be ilyen és ehhez hasonló innovációkat, persze kérdés, hogy mennyire vannak biztonságos kezekben az adataink, de legfőképp a pénzünk. Írjátok meg kommentben, ti mennyire bíztok az „innovatív” pénzintézetekben és rájuk meritek-e bízni az adataitokat?

Legénybúcsú: önállóan vagy szervezőcéggel?

2018-ra Budapest az egyik legnépszerűbb legénybúcsú célponttá vált a belváros nyújtotta program- és szórakozási lehetőségeknek köszönhetően. Rengeteg fiatal külföldi társaságot látni a bulinegyed utcáin, akik csak egy legénybúcsú miatt érkeznek az országba. A csapatok izgalmasabbnál izgalmasabb programokat szerveznek, és eszméletlen helyszínekre jutnak el Budapest-szerte. A Stagmadness csapata szerint a leggyakrabban a gokartot, a paintballt, a lézerharcot vagy az airsoftot választja a társaság, de sokszor ennél extrémebb dolgokra is vállalkoznak. Így a leendő férj az utolsó legényként eltöltött hétvégéjén kipróbálhatja, milyen egy igazi tankot vagy egy Monster Truckot vezetni. A sporotosabbak számára pedig a buborékfoci vagy egy Kalasnyikov kipróbálása is opcióként merül fel. A programok mellett számos lehetőség van a vőlegény megtréfálására is. Így lehetséges az is, hogy a barátunk az este egy részét egy törpéhez bilincselve töltse vagy letartóztassa egy rendőrnő, akiről egyszer csak kiderül, hogy másban is igen tehetséges.

A külföldiek hatására a hazai szokások is folyamatosan változnak. Egyre több magyar társaság választ hasonló programokat és szórakozóhelyeket, mint a külföldi csapatok. Az egynapos alkoholmámorban eltöltött esték helyett, a hazai fiatalok is inkább egy teljes hétvégén át búcsúztatják el a legényélettől a házasodni készülő társukat. Az így szerzett örök életre szóló élményeket pedig, még nagypapa korukban is emlegethetik majd az unokáknak.

Ahogy az elmúlt években egyre nőttek az igények a szervezett legénybúcsúk iránt, úgy szaporodtak el a profi szervezőcégek is Budapesten. A széles választék miatt mindenki megtalálhatja a számára és a pénztárcájához leginkább passzoló programlehetőségeket.

Nekikezdjünk-e egyedül a szervezésnek?

Elsőre sokan azt gondolják, hogy bárki könnyedén meg tud szervezni egy legénybúcsút, hiszen csak pár programot kell kitalálni, és lefoglalni a helyeket. Ez közel sincs így. Sőt, nem egyszerű feladat mindent összerakni úgy, hogy biztosan emlékezetes legyen és semmi ne csússzon el a hétvégén.

Rengeteg szervezéssel, kutatómunkával, emaillel és telefonálással jár egy legénybúcsú előkészítése. A temérdek opció és helyszín közül kiválasztani a legjobbat laikusként hatalmas feladat. Sokszor az árak befolyásolják az amatőr főszervezőt, minél olcsóbb, annál jobb, hiszen még az esküvőre is kell egy új öltönyt venni, és még a nászajándék is ott van. Éppen ezért felejtkezünk meg arról, hogy a legolcsóbb opció legtöbbször az élmény rovására is mehet. Előfordulhat, hogy a választott hely nem elég színvonalas vagy elszúrják a foglalást. Annál pedig semmi nem rosszabb, minthogy a legjobb barátunk élete egyik legkülönlegesebb pillanat félresikerül. Az évtizedes tapasztalattal rendelkező cégek viszont ismerik a legjobb helyeket és a teljes kínálatot, minden apró hibára előre gondolnak, így az általuk szervezett hétvégén biztosan minőségi szolgáltatásban lehet részünk. Semmi sem marad ki vagy felejtődik el, ennélfogva biztosan ott várja majd a társaságot a szállóban az előre kiválasztott sör és a transzferről is gondoskodni fognak. Mindemellett a vőlegény tanúja is fellélegezhet, hiszen egy profi szervezővel az oldalán kevesebb a felelőssége, és teljes mértékben együtt élvezheti a a hétvégét a többiekkel, nem kell folyamatosan figyelnie minden apró részletre.

 

Hibák hibára halmozva - avagy mit ronthatunk el, ha magunk szervezünk?

A munka, a család és a barátok mellett sokszor nem jut elég idő egy legénybúcsú megszervezésére, és kicsúszhat a kezünkből az irányítás. Emiatt előfordulhat, hogy későn kezdünk csak neki Az utolsó pillanatos rohanás és a kapkodás a konstans idegeskedés mellett az élmény és minőség rovására is mehet.

A megfelelő kommunikáció hiánya is nagy mértékben visszavetheti a szervezést, éppen ezért mindig fontos, hogy vitassuk meg a csapat többi tagjával, hogy milyen programokból álljon a hétvége. Ezzel elkerülhetjük azt is, hogy csak egy ember véleménye és ízlése alapján alakuljanak a programok.

A program összeállításakor figyeljünk oda arra, hogy a vőlegényre szabjuk a feladatokat, és arra koncentráljunk mi az, amit ő igazán élvezne. Egy kezdő főszervező nem feltétlen tudja eldönteni, hogy hány programot érdemes bezsúfolni egy napba, mennyi lenne az ideális, és mennyi az, amit már inkább csak teherként él meg a társaság. Egy profi csapat viszont ezzel mind tisztában van, sőt még előre képesek megsaccolni azt is, hogy egy-egy program milyen hosszúra nyúlik majd, így a legénybúcsú minden bizonnyal az időbeosztásnak megfelelően zajlik majd.

Sok esetben komplikációt okozhat, hogy magánemberként az egyes cégekkel nehézkesebb az egyeztetés, kevésbé rugalmasak, és sokszor az árak is magasabbak lesznek, mintha egy szervezőcég által érkeznénk az adott helyszínre.

 

Na de, mennyi is az annyi?

Habár egy legénybúcsúkat szervező cég szolgáltatása valamivel drágább, mintha magunk alakítanánk ki a programot, ezen biztos nem érdemes spórolni, hiszen a minőség megéri azt a pár extra forintot.

A végleges ár persze sok mindentől függ. Az első szempont az, hogy mekkora társaságról van szó. Általában 12 fő felett számíthatunk nagyobb árengedményre. A programok mennyisége is egy kardinális kérdés az ár tekintetében. A legtöbb cégnél öt vagy annál több program igénybe vétele után komoly engedményekre számíthatunk. Emellett pedig a szórakozóhelyek és a szolgáltató cégek jelentős kedvezményt biztosítanak a profi szervezőknek.

Az árak lényegében mindenhol egyediek, hiszen a csapat igényei szerint alakulnak, de általában egy főre nézve alsó hangon 20-50 euró között mozognak.

 

Legénybúcsú profi szervezéssel: megbízható és kiváló minőségű programok

A legfontosabb tehát, hogy szavazzunk bizalmat a legénybúcsúkat szervező vállalkozásoknak. Kérjük a segítségüket, hiszen ők valóban jól ismerik a piacot, a programokat, a szolgáltatókat, bőven van tapasztalatuk, ezáltal tudják hol kaphatjuk meg a legjobb minőséget és élményt.

Időt és energiát spórolhatunk azzal, ha nem magunknak kell minden egyes részletet kitalálni, megtervezni és lebonyolítani. Online könnyen és egyszerűen felvehetjük a kapcsolatot a kiválasztott céggel, és néhány egyeztetés után, ők minden programot és akár extrém kívánságot megszerveznek a társaság számára. Nem mellesleg mi magunk is fellélegezhetünk, hiszen egy profi túravezető segítségével bulizhatjuk végig a hétvégét, aki mindig tudni fogja mikor és hova kell éppen mennünk.

süti beállítások módosítása