Kocka blog

Kocka blog

Mérés, elemzés, előrejelzés - Mire képes egy egészségügyi okosóra?

2018. október 29. - Kocka Blog

Múlt héten beszámoltunk egy nagyrészt magyar csapat által fejlesztett okosóráról, amely nemcsak a sportteljesítményeket méri, hanem az általános egészségügyi állapot felmérésében is segít. Ráadás, hogy akár előrejelzésre is képes, így hamarabb tudhatsz a betegségedről, minthogy bekövetkezne a baj!

 map_health_watch_cikkhez.jpeg

Mindenki ismeri a pulzusmérő sportórákat, amik különböző árfekvésben és színekben kaphatóak és segítenek figyelemmel kísérni a pulzusunkat futás vagy más sport közben. Valószínűleg sokan hallottak már a távfelügyeletet biztosító modern csuklópántokról is, amelyeket egyedül élő, vagy beteg embereknek ajánlanak. Ezek segítségével rosszullét esetén a viselőik csak megnyomják a “pánikgombot” és máris befut a jelzés egy szakszolgálathoz. Egy telefonos ellenőrzés után pedig rögtön érkezik a segítség a regisztrációkor megadott gyógyszerezés, betegségek és a kórtörténet ismeretével.

És akkor következzék a MAP Health Watch, egy olyan egészségi állapotra koncentráló okosóra, ami ezeket a funkciókat mind magában foglalja: folyamatosan monitorozza a viselője meghatározott életfunkcióit és automatikusan riaszt, ha a számítógép által fogadott adatok alapján valami probléma merül fel. Itt már külön jelzésre sincs szükség a felhasználótól, a szoftver elemzi a befutó adatokat, a tartózkodási helyről GPS jelet küld a telefon és egy saját csapat kezeli a krízishelyzeteket. A névadásnál (MAP) a measure, analyze, predict angol kifejezések kezdőbetűit használták fel, ugyanis ez az okosóra mér, elemez és előrejelez.

Az MAP legfontosabb tulajdonságai:

  • legalább 24 órán át biztosan kibírja egy feltöltéssel,
  • praktikus a hétköznapokhoz, mert víz- és ütésálló,
  • a figyelmeztetésekhez rezgőmotorral van felszerelve,
  • jól látható, 1,2 colos AMOLED kijelzővel rendelkezik
  • az egészségügyi távfelügyelet is része. 

Már elindult a crowdfunding kampányuk, ahol az előrendelési fázisban kedvezményesen, kevesebb, mint féláron elérhető az egészségügyi okosóra. Az október elején indult finanszírozási kampány során már akár 10 dollárral is támogathatjuk a magyar csapat munkásságát és részese lehetünk egy sikertörténetnek. Ugyanis a világ már felfigyelt erre a fejlesztésre: egy hét alatt közel 30 000 dollár gyűlt össze és a kedvezményesen elérhető órák 20%-a elkelt.

 

A MAP piaci ára 450 dollár körül várható, az előrendelési fázisban pedig mindössze 195 dolláros áron lehet hozzájutni. A termék árán felül a 20 dolláros szállítási költséggel kell még kalkulálni, így 57 ezer forintért lehet a miénk az óra. Jó hír, hogy ez az ár már magában foglalja az orvosi felügyeleti szolgáltatás 6 havi díját is. Vannak különböző kombinációs lehetőségek, hogy még jobb áron juthassunk hozzá: 4 óra együttes megrendelése esetén a családi csomag 1100 dollárba, vagyis 290 ezer forintba kerül a szállítással együtt, amely már tartalmazza a 3-3 havi felügyeleti díjat is. Az orvosi felügyelet, az egészségügyi riasztási szolgáltatás további díja havonta 8000 forintért lesz előfizethető.

robbantott_map_watch.jpeg

A MAP Health Watch jelenleg nagy valószínűséggel képes előrejelezni:

  • az infarktust
  • az ischemiás stroke kockázati növekedését
    a szívritmuszavart
  • a dehidratációt és elektrolitháztartás-zavart
    az elesést vagy közlekedési balesetet bekövetkeztét
  • és a lázas állapottal járó fertőzéseket.

Ha ez még nem hangzana elég ígéretesnek, akkor érdemes megjegyezni, hogy a beépített szenzorok többre is képesek, de az új funkciók indításához még fejlesztések szükségesek a szoftver terén. Tehát a mostani modellek is alkalmasak lesznek erre, amint a szoftverfrissítés megjelenik. A fejlesztők ígérete szerint a következő fázisban a MAP már képes lesz:

  • az epilepsziás rohamok előrejelzésére
  • az allergiás és asztmás tünetek észlelésére
  • és az alvási rendellenességek kiszűrésére.

A MAP Health Watch óra valójában egy szolgáltatás része, hiszen nem csak az észlelést, hanem az orvosi felügyeletet is biztosítják. Ugyanis a MAP csapata orvosokból és mérnökökből áll - a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakembereit egyaránt megtalálhatjuk a fejlesztők között. Az orvosi felügyelet csak néhány országban lesz egyelőre elérhető, de az Egyesült Államok mellett természetesen Magyarországon is igénybe vehetjük.

 map_health_watch_team.jpeg

Hogy mire képes konkrétan a MAP Health Watch a beépített szenzoraival? 

Megméri a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget (EKG), a szívritmust, érzékeli a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét és a galvánellenállását, és kijelzi az algoritmus alapján számított vérnyomást is.

A központi szerver kielemzi a beérkező adatokat, nyomon követi a szívritmusváltozásokat, illetve a mozgás hirtelen megszakadását, a mozdulatalanságot is érzékeli.

A rögzített adatoknak és a modern technológiának köszönhetően az adatelemzés segítségével a MAP képes előre jelezni számos komoly egészségügyi problémát - így hamarabb cselekedhetünk, mint ahogy a baj bekövetkezne.

 A szállítás decemberben kezdődik, így érdemes lecsapni az előrendelési lehetőségre.

A MAP Health Watch egy olyan korszerű eszköz, amely egyrészt az egészség megőrzését szolgálja, elősegítve egy tudatos életmódot, másrészt a távfelügyeleti rendszerével biztonságot és nyugalmat biztosít a családtagok számára. Erre a magyar fejlesztésre nyugodt szívvel lehetünk büszkék.

A bejegyzés trackback címe:

https://kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr4614330033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása