Wiwe – az otthoni EKG

Nem vagyok híve az újabb és újabb kütyüknek, mert már szinte mindenre kitalálnak valamit, de amikor megkaptam a Wiwe-ot átgondoltam ezt a nézetem. Ez egy hordozható kártyaméretű EKG ami 1 perc alatt megmondja, a szívem paramétereit. Nem gondoltam sosem, hogy egy magyar termék tud ennyire jó lenni, valahogy negatívan álltam hozzá, mert emlékeim szerint az EKG egy nagydoboz méretű valami és kettő elég vaskos fémhengert kellett megfogni, ill. tappancsok voltak, amikor utoljára mértek. Ehhez képest agy alig vastagabb bankkártya méretű eszköz, ami még lépésszámláló is. Nem azzal van a baj, hogy a kicsinyítést nem tudom elfogadni, mert egy telefonban is már komplett számítógép rejlik, egyszerűen csak arra gondoltam, hogy nem lesz mobil, nehézkes lesz a kezelése.

Tévedtem, mert nagyon kellemes és gyorsan használható eszközt kaptam, amit még a villamoson ülve is tudok működtetni, persze a rázkódás miatt kérdéses lesz annak az eredménye, mert mint kiderült – erről nem tudtam – ha mozgok EKG készítés közben, akkor az az eredményen is látszik, mert itt lehet követni a képernyőn, hogy éppen mit mutat a szívem. Csak bluetooth kapcsolat szükséges és bármelyik alkalmazásboltból le lehet tölteni a Wiwe alkalmazást. Elég izgalmas nekem, mint aki nem orvos, hogy látom a saját szívem paramétereit, de nem a megjelenítés a készülék fő funkciója, hanem az, hogy amikor lefut az 1 perces „vizsgálat” akkor mutatószámokkal, konkrétan három karikával jelzi az EKG, AR és KH. Az első a klasszikus EKG paramétereket mutatja, a második a szívritmus szabályosság és a harmadik a kamrai heterogenitás. Köszi, nem vagyok orvos, de nem is kell lennem, mivel ezeket a paramétereket, más szóval mérési eredményeket könnyen meg lehet vizsgálni és a számítógép ellenőrizheti. Nekünk csak annyi dolgunk van – azonkívül persze, hogy ne rémüljünk meg -, hogy figyeljük a színeket, a zöld jó, a sárga nem igazán jó és a píros azt jeleni, hogy gond van. Felhívják a figyelmet arra, hogy a sárga jelzés lehet a stressz, nem alvás és egyéb okok miatt, tehát azon még lehet javítani. De ha pirosat kapunk akkor nyomás az orvos. Fontos megjegyezni ezért, hogy a Wiwe nem terheléses vizsgálatot ad, hanem nyugalmi állapotban történő ellenőrzésre jó, tehát edzés közben persze, hogy rossz eredményt fog adni. Ezt én sem tudtam és csak jöttek és jöttek a sárgák, meg az ijedtség, de vettem egy nagy levegőt és utána olvastam, kiderült, hogy a fenti okokból bármelyik áll fent, mindegyik hozhatja a sárgát. Természetesen ezeket a mutatószámokat el lehet olvasni, hogy mit jelent, ki lehet bontani az eredményt, néha számomra kicsit túlontúl orvosi szaknyelven, de ott vannak az információk. Számos egyéb mérést is végez, mint például a véroxigén és a pulzus, nomeg a már említett lépésszámlálás, ahol célokat is meg lehet adni és számolja a testtömeg indexet is.

Az egészben a legjobb, hogy offline is tud mérni, gondolok itt a villamosra, amikor nem kell telefon a méréshez, a készülék memóriája 50db mérésre elegendő, amit később szinkronizálni lehet a készülékkel, tehát edzés közben, munka közben, bármikor meg lehet mérni a szívparamétereket és azt később fel lehet tölteni. Ha online van az eszköz – akarom mondani bluetooth kapcsolatban van egy telefonnal, tablettel – akkor nem a memóriájába dolgozik, hanem a telefon memóriájába, ami elvileg korlátlan, de be lehet állítani egy korlátot, nehogy túl sok helyet foglaljon. Ezeket az eredményeket meg is lehet osztani, itt persze az orvossal történő megosztás számít emailben, nem pedig a Facebook, itt nem lesz EKG-görbe szépségverseny kéremszépen! Ha már memóriáról beszélünk, a fejlesztők annyira gondoltak a könnyed használatra, hogy ugyanazzal az usb kábellel tudjuk tölteni mint a telefonunkat és a beépített akkumulátor is nagy segítség, hogy ne kelljen mindig elemeket cserélni.

Összegezve, örülök, hogy egy 100%-ban magyar termék ennyire jó és elérhető közelségbe hozza azokat a méréseket, amihez eddig orvoshoz kellett menni, nyilván ez nem váltja ki az időszakos vizsgálatokat, csak segít abban, hogy ne kelljen állandóan orvoshoz mászkálni egyperces vizsgálatokra. Már nyomtattam egy 3 oldalas dokumentumot, nagyon szépen mutatja az EKG görbét és a többi kérdéses jelentést, kíváncsi leszek mit fog szólni az orvosom, ha megmutatom neki.

http://shop.mywiwe.com/hu/

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Legénybúcsú: önállóan vagy szervezőcéggel?

2018-ra Budapest az egyik legnépszerűbb legénybúcsú célponttá vált a belváros nyújtotta program- és szórakozási lehetőségeknek köszönhetően. Rengeteg fiatal külföldi társaságot látni a bulinegyed utcáin, akik csak egy legénybúcsú miatt érkeznek az országba. A csapatok izgalmasabbnál izgalmasabb programokat szerveznek, és eszméletlen helyszínekre jutnak el Budapest-szerte. A Stagmadness csapata szerint a leggyakrabban a gokartot, a paintballt, a lézerharcot vagy az airsoftot választja a társaság, de sokszor ennél extrémebb dolgokra is vállalkoznak. Így a leendő férj az utolsó legényként eltöltött hétvégéjén kipróbálhatja, milyen egy igazi tankot vagy egy Monster Truckot vezetni. A sporotosabbak számára pedig a buborékfoci vagy egy Kalasnyikov kipróbálása is opcióként merül fel. A programok mellett számos lehetőség van a vőlegény megtréfálására is. Így lehetséges az is, hogy a barátunk az este egy részét egy törpéhez bilincselve töltse vagy letartóztassa egy rendőrnő, akiről egyszer csak kiderül, hogy másban is igen tehetséges.

A külföldiek hatására a hazai szokások is folyamatosan változnak. Egyre több magyar társaság választ hasonló programokat és szórakozóhelyeket, mint a külföldi csapatok. Az egynapos alkoholmámorban eltöltött esték helyett, a hazai fiatalok is inkább egy teljes hétvégén át búcsúztatják el a legényélettől a házasodni készülő társukat. Az így szerzett örök életre szóló élményeket pedig, még nagypapa korukban is emlegethetik majd az unokáknak.

Ahogy az elmúlt években egyre nőttek az igények a szervezett legénybúcsúk iránt, úgy szaporodtak el a profi szervezőcégek is Budapesten. A széles választék miatt mindenki megtalálhatja a számára és a pénztárcájához leginkább passzoló programlehetőségeket.

legnybúcsú a Stagmadness szervezőcéggel

Nekikezdjünk-e egyedül a szervezésnek?

Elsőre sokan azt gondolják, hogy bárki könnyedén meg tud szervezni egy legénybúcsút, hiszen csak pár programot kell kitalálni, és lefoglalni a helyeket. Ez közel sincs így. Sőt, nem egyszerű feladat mindent összerakni úgy, hogy biztosan emlékezetes legyen és semmi ne csússzon el a hétvégén.

Rengeteg szervezéssel, kutatómunkával, emaillel és telefonálással jár egy legénybúcsú előkészítése. A temérdek opció és helyszín közül kiválasztani a legjobbat laikusként hatalmas feladat. Sokszor az árak befolyásolják az amatőr főszervezőt, minél olcsóbb, annál jobb, hiszen még az esküvőre is kell egy új öltönyt venni, és még a nászajándék is ott van. Éppen ezért felejtkezünk meg arról, hogy a legolcsóbb opció legtöbbször az élmény rovására is mehet. Előfordulhat, hogy a választott hely nem elég színvonalas vagy elszúrják a foglalást. Annál pedig semmi nem rosszabb, minthogy a legjobb barátunk élete egyik legkülönlegesebb pillanat félresikerül. Az évtizedes tapasztalattal rendelkező cégek viszont ismerik a legjobb helyeket és a teljes kínálatot, minden apró hibára előre gondolnak, így az általuk szervezett hétvégén biztosan minőségi szolgáltatásban lehet részünk. Semmi sem marad ki vagy felejtődik el, ennélfogva biztosan ott várja majd a társaságot a szállóban az előre kiválasztott sör és a transzferről is gondoskodni fognak. Mindemellett a vőlegény tanúja is fellélegezhet, hiszen egy profi szervezővel az oldalán kevesebb a felelőssége, és teljes mértékben együtt élvezheti a a hétvégét a többiekkel, nem kell folyamatosan figyelnie minden apró részletre.

 

Hibák hibára halmozva - avagy mit ronthatunk el, ha magunk szervezünk?

A munka, a család és a barátok mellett sokszor nem jut elég idő egy legénybúcsú megszervezésére, és kicsúszhat a kezünkből az irányítás. Emiatt előfordulhat, hogy későn kezdünk csak neki Az utolsó pillanatos rohanás és a kapkodás a konstans idegeskedés mellett az élmény és minőség rovására is mehet.

A megfelelő kommunikáció hiánya is nagy mértékben visszavetheti a szervezést, éppen ezért mindig fontos, hogy vitassuk meg a csapat többi tagjával, hogy milyen programokból álljon a hétvége. Ezzel elkerülhetjük azt is, hogy csak egy ember véleménye és ízlése alapján alakuljanak a programok.

A program összeállításakor figyeljünk oda arra, hogy a vőlegényre szabjuk a feladatokat, és arra koncentráljunk mi az, amit ő igazán élvezne. Egy kezdő főszervező nem feltétlen tudja eldönteni, hogy hány programot érdemes bezsúfolni egy napba, mennyi lenne az ideális, és mennyi az, amit már inkább csak teherként él meg a társaság. Egy profi csapat viszont ezzel mind tisztában van, sőt még előre képesek megsaccolni azt is, hogy egy-egy program milyen hosszúra nyúlik majd, így a legénybúcsú minden bizonnyal az időbeosztásnak megfelelően zajlik majd.

Sok esetben komplikációt okozhat, hogy magánemberként az egyes cégekkel nehézkesebb az egyeztetés, kevésbé rugalmasak, és sokszor az árak is magasabbak lesznek, mintha egy szervezőcég által érkeznénk az adott helyszínre.

 

Na de, mennyi is az annyi?

Habár egy legénybúcsúkat szervező cég szolgáltatása valamivel drágább, mintha magunk alakítanánk ki a programot, ezen biztos nem érdemes spórolni, hiszen a minőség megéri azt a pár extra forintot.

A végleges ár persze sok mindentől függ. Az első szempont az, hogy mekkora társaságról van szó. Általában 12 fő felett számíthatunk nagyobb árengedményre. A programok mennyisége is egy kardinális kérdés az ár tekintetében. A legtöbb cégnél öt vagy annál több program igénybe vétele után komoly engedményekre számíthatunk. Emellett pedig a szórakozóhelyek és a szolgáltató cégek jelentős kedvezményt biztosítanak a profi szervezőknek.

Az árak lényegében mindenhol egyediek, hiszen a csapat igényei szerint alakulnak, de általában egy főre nézve alsó hangon 20-50 euró között mozognak.

 

Legénybúcsú profi szervezéssel: megbízható és kiváló minőségű programok

A legfontosabb tehát, hogy szavazzunk bizalmat a legénybúcsúkat szervező vállalkozásoknak. Kérjük a segítségüket, hiszen ők valóban jól ismerik a piacot, a programokat, a szolgáltatókat, bőven van tapasztalatuk, ezáltal tudják hol kaphatjuk meg a legjobb minőséget és élményt.

Időt és energiát spórolhatunk azzal, ha nem magunknak kell minden egyes részletet kitalálni, megtervezni és lebonyolítani. Online könnyen és egyszerűen felvehetjük a kapcsolatot a kiválasztott céggel, és néhány egyeztetés után, ők minden programot és akár extrém kívánságot megszerveznek a társaság számára. Nem mellesleg mi magunk is fellélegezhetünk, hiszen egy profi túravezető segítségével bulizhatjuk végig a hétvégét, aki mindig tudni fogja mikor és hova kell éppen mennünk.

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Otthonról villámgyorsan kölcsönt? Így vehetsz fel hitelt a neten

szemelyi-kolcson-otthonrol.jpg

Forrás: https://unsplash.com/photos/LtNvQHdKkmw

Ennek is eljött az ideje: elfelejthetjük a bankfiókot, a dokumentumhalmokat és az idegőrlő várakozást. Néhány banknál már egyszerűen tudunk szabad felhasználású személyi kölcsönt igényelni a neten keresztül. Elég egy laptop vagy egy okostelefon, ha gondban lennénk az idei karácsony finanszírozásával.

A teljesen digitális hiteligénylés egyelőre az OTP netbankján, az OTPdirekten keresztül, a CIB Bank mobilapplikációján és részben a Cofidisnél érhető el, de szinte biztos, hogy a közeljövőben a többi pénzintézet is előáll a saját megoldásával. Nézzük, hogyan lehet ezeknél a bankoknál online hitelt igényelni:

OTP Bank

Ahhoz, hogy személyi kölcsönt vehessünk fel az OTP-től a neten keresztül, néhány feltételnek teljesülnie kell: csak meglévő ügyfelek használhatják a szolgáltatást, akik regisztráltak az OTP netbankjára, az OTPdirektre. További követelmény még a rendszeres jövedelem, amely az OTP-s számlánkra érkezik.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a netbank menüjén keresztül érhetjük el a hitelfelvétel menüpontját. A megfelelő hitelösszeget és futamidőt csúszkával állíthatjuk be, ami után a személyes adatainkat és a jövedelmünkre vonatkozó információkat adjuk meg. A bank rendszere mindezek alapján kalkulál nekünk egy konstrukciót. Ha szimpatikus, a marketing és más egyéb nyilatkozatok elfogadása után a szerződést tekinthetjük át és „írhatjuk alá” mobilaláírással, egy telefonra érkezett kód segítségével. A bank tájékoztatása szerint átlagosan 40 perc alatt lehet végezni az egész folyamattal, beleértve a hitelbírálatot. A hitelösszeg folyósítása aztán perceken belül megtörténik az OTP-s számlára.

CIB Bank

Szintén meglévő ügyfelek személyi kölcsönt a CIB Bank, ám a hitelintézet mobilapplikációján keresztül tette lehetővé az igénylést. Nem kevesebbet ígérnek, mint, hogy 7 perc alatt megigényelhetjük a kölcsönt: először lefuttatják az ügyféladatokat egy előminősítő rendszeren. Ha itt rendben vagyunk, szintén csúszkás megoldással választhatjuk ki a nekünk szimpatikus konstrukciót a rendszer által felkínált határokon belül. Ha megvan, csak jóvá kell hagyni a választást, és már rendelkezhetünk is a hitelösszeg felett.

Cofidis

A Cofidis is kínál online hitelfelvételi folyamatot, náluk videóchat használatával kerülhetjük el, hogy egyáltalán a fiók közelébe menjünk, bár az is igaz, hogy a hiteligénylés menete nem teljesen online, kell még szöszölnünk a papíralapú szerződések postázásával.

Először a weboldalukon vagy telefonon keresztül kell egy előbírálaton átesnünk. Ha ez megtörtént, kapunk postán egy szerződéscsomagot, amelyet később kell használnunk. A szerződést és a tájékoztatókat olvassuk át alaposan, majd indítsuk el a videós azonosítást. Az adataink megadása után egy ügyintéző vezet minket végig a folyamaton. Igazolványok bemutatásával azonosítanak, és igy mutatjuk be azt is, hogy a szerződést aláírtuk. A dokumentumokat online is feltölthetjük a hitelintézet felületére.

Ha mindezen túlestünk, a Cofidis megcsinálja a végleges hitelbírálatot, ennek kimeneteléről pedig később értesítenek. Nekünk annyi dolgunk még van, hogy az aláírt szerződést és nyilatkozatokat még elpostázzuk a hitelintézetnek. Annyi kikötés van a videós azonosítással kapcsolatban, hogy csak az ügyfélszolgálat nyitvatartási idején belül vehetjük igénybe. Az itteni hiteligénylés nagy előnye, hogy új ügyfelek is használhatják.

Biztos a folytatás

Ahogy az okosmegoldások az olyan hagyományos iparágakban is elterjednek, mint a bankolás, egyre több pénzintézet vezet majd be ilyen és ehhez hasonló innovációkat, persze kérdés, hogy mennyire vannak biztonságos kezekben az adataink, de legfőképp a pénzünk. Írjátok meg kommentben, ti mennyire bíztok az „innovatív” pénzintézetekben és rájuk meritek-e bízni az adataitokat?

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Mérés, elemzés, előrejelzés - Mire képes egy egészségügyi okosóra?

Múlt héten beszámoltunk egy nagyrészt magyar csapat által fejlesztett okosóráról, amely nemcsak a sportteljesítményeket méri, hanem az általános egészségügyi állapot felmérésében is segít. Ráadás, hogy akár előrejelzésre is képes, így hamarabb tudhatsz a betegségedről, minthogy bekövetkezne a baj!

 map_health_watch_cikkhez.jpeg

Mindenki ismeri a pulzusmérő sportórákat, amik különböző árfekvésben és színekben kaphatóak és segítenek figyelemmel kísérni a pulzusunkat futás vagy más sport közben. Valószínűleg sokan hallottak már a távfelügyeletet biztosító modern csuklópántokról is, amelyeket egyedül élő, vagy beteg embereknek ajánlanak. Ezek segítségével rosszullét esetén a viselőik csak megnyomják a “pánikgombot” és máris befut a jelzés egy szakszolgálathoz. Egy telefonos ellenőrzés után pedig rögtön érkezik a segítség a regisztrációkor megadott gyógyszerezés, betegségek és a kórtörténet ismeretével.

És akkor következzék a MAP Health Watch, egy olyan egészségi állapotra koncentráló okosóra, ami ezeket a funkciókat mind magában foglalja: folyamatosan monitorozza a viselője meghatározott életfunkcióit és automatikusan riaszt, ha a számítógép által fogadott adatok alapján valami probléma merül fel. Itt már külön jelzésre sincs szükség a felhasználótól, a szoftver elemzi a befutó adatokat, a tartózkodási helyről GPS jelet küld a telefon és egy saját csapat kezeli a krízishelyzeteket. A névadásnál (MAP) a measure, analyze, predict angol kifejezések kezdőbetűit használták fel, ugyanis ez az okosóra mér, elemez és előrejelez.

Az MAP legfontosabb tulajdonságai:

 • legalább 24 órán át biztosan kibírja egy feltöltéssel,
 • praktikus a hétköznapokhoz, mert víz- és ütésálló,
 • a figyelmeztetésekhez rezgőmotorral van felszerelve,
 • jól látható, 1,2 colos AMOLED kijelzővel rendelkezik
 • az egészségügyi távfelügyelet is része. 

Már elindult a crowdfunding kampányuk, ahol az előrendelési fázisban kedvezményesen, kevesebb, mint féláron elérhető az egészségügyi okosóra. Az október elején indult finanszírozási kampány során már akár 10 dollárral is támogathatjuk a magyar csapat munkásságát és részese lehetünk egy sikertörténetnek. Ugyanis a világ már felfigyelt erre a fejlesztésre: egy hét alatt közel 30 000 dollár gyűlt össze és a kedvezményesen elérhető órák 20%-a elkelt.

 

A MAP piaci ára 450 dollár körül várható, az előrendelési fázisban pedig mindössze 195 dolláros áron lehet hozzájutni. A termék árán felül a 20 dolláros szállítási költséggel kell még kalkulálni, így 57 ezer forintért lehet a miénk az óra. Jó hír, hogy ez az ár már magában foglalja az orvosi felügyeleti szolgáltatás 6 havi díját is. Vannak különböző kombinációs lehetőségek, hogy még jobb áron juthassunk hozzá: 4 óra együttes megrendelése esetén a családi csomag 1100 dollárba, vagyis 290 ezer forintba kerül a szállítással együtt, amely már tartalmazza a 3-3 havi felügyeleti díjat is. Az orvosi felügyelet, az egészségügyi riasztási szolgáltatás további díja havonta 8000 forintért lesz előfizethető.

robbantott_map_watch.jpeg

A MAP Health Watch jelenleg nagy valószínűséggel képes előrejelezni:

 • az infarktust
 • az ischemiás stroke kockázati növekedését
  a szívritmuszavart
 • a dehidratációt és elektrolitháztartás-zavart
  az elesést vagy közlekedési balesetet bekövetkeztét
 • és a lázas állapottal járó fertőzéseket.

Ha ez még nem hangzana elég ígéretesnek, akkor érdemes megjegyezni, hogy a beépített szenzorok többre is képesek, de az új funkciók indításához még fejlesztések szükségesek a szoftver terén. Tehát a mostani modellek is alkalmasak lesznek erre, amint a szoftverfrissítés megjelenik. A fejlesztők ígérete szerint a következő fázisban a MAP már képes lesz:

 • az epilepsziás rohamok előrejelzésére
 • az allergiás és asztmás tünetek észlelésére
 • és az alvási rendellenességek kiszűrésére.

A MAP Health Watch óra valójában egy szolgáltatás része, hiszen nem csak az észlelést, hanem az orvosi felügyeletet is biztosítják. Ugyanis a MAP csapata orvosokból és mérnökökből áll - a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakembereit egyaránt megtalálhatjuk a fejlesztők között. Az orvosi felügyelet csak néhány országban lesz egyelőre elérhető, de az Egyesült Államok mellett természetesen Magyarországon is igénybe vehetjük.

 map_health_watch_team.jpeg

Hogy mire képes konkrétan a MAP Health Watch a beépített szenzoraival? 

Megméri a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget (EKG), a szívritmust, érzékeli a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét és a galvánellenállását, és kijelzi az algoritmus alapján számított vérnyomást is.

A központi szerver kielemzi a beérkező adatokat, nyomon követi a szívritmusváltozásokat, illetve a mozgás hirtelen megszakadását, a mozdulatalanságot is érzékeli.

A rögzített adatoknak és a modern technológiának köszönhetően az adatelemzés segítségével a MAP képes előre jelezni számos komoly egészségügyi problémát - így hamarabb cselekedhetünk, mint ahogy a baj bekövetkezne.

 A szállítás decemberben kezdődik, így érdemes lecsapni az előrendelési lehetőségre.

A MAP Health Watch egy olyan korszerű eszköz, amely egyrészt az egészség megőrzését szolgálja, elősegítve egy tudatos életmódot, másrészt a távfelügyeleti rendszerével biztonságot és nyugalmat biztosít a családtagok számára. Erre a magyar fejlesztésre nyugodt szívvel lehetünk büszkék.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

MAP Health Watch – Magyar fejlesztésű okosóra ment meg a szívinfarktustól

map_health_watch_noi.jpg

A MAP mozaikszó jelentése Measure, Analyze, Predict azaz Mérés, Elemzés, Előrejelzés - ami egybefoglalja a fejlesztések mögött meghúzódó törekvéseket. Egy olyan modern eszközről van szó, amely öt orvosi minőségű érzékelőt tartalmaz. 2017. Október 3-án induló Indiegogo crowdfunding(közösségi finanszírozás) kampányon keresztül válik elérhetővé. MAP Health Watch 

A MAP Health Watch célja, hogy támogassa a MAP Health Watcher márkanév alatt kínált szolgáltatások széles körét, beleértve a rendszeres jelentéseket a felhasználó egészségi állapotáról és életmódjáról, az esetleges orvosi vészhelyzetek figyelmeztetését (amennyiben felmerülnek), valamint a fitness tevékenység és alvás monitorozás. Az óra képes adatokat gyűjteni, például a pulzusszám-változás (PPG-érzékelőn keresztül), az elektrodermális aktivitás, a bőrhőmérséklet és valósidejű mozgásváltozásról. Miután ezeket az adatokat a MAP Health Watcher empirikusan tesztelt algoritmusai feldolgozták, a hordozható eszköz olyan pontosságú adatokat tud szolgáltatni, melyre a piacon lévő semmilyen más készülék nem képes.

 map_health_watch_okosorak.png

"A céget 2013-ban indítottuk el, és azóta folyamatosan az algoritmusok finomításán és a termék fejlesztésén dolgozunk. A csuklón való viselés végett, a legújabb generációs érzékelőket használjuk a készülékben, így is szűrve az adatok un. “zajosodását”. Sok hónapos tesztelés eredményeként, elmondhatjuk: elégedettek vagyunk a rendelkezésre álló adatok minőségével"- magyarázza Steingruber Gabriella, (MGRM - Medicatus LLC). "Hisszük, hogy a MAP Health Watch által szolgáltatott adatok egyesítve az egyedi technológiánkkal, hihetetlenül hasznosak lehetnek az orvosi közösség számára, és potenciálisan több ezer életet menthetnek meg."

A Medicatus LLC-hez megérkeztek az első teljesen működő prototípusok a tajvani gyártópartnertől. Az öt legmodernebb szenzor mellett a MAP Health Watch tervezésénél figyeltek a részletekre - egy stílusos, több színben elérhető mindennapi viselésre alkalmas óra lett megalkotva. "Nagyon fontos, hogy az ügyfeleink boldogan viseljék az órát egész nap az éjszakát is beleértve, így a design és a kényelem nagyon fontos szempont volt a tervezés során. Úgy gondoljuk, hogy ez a törekvésünk sikeresen megvalósult.

Az első gyártási tétel finanszírozásához és a projekt profiljának szélesítéséhez a MAP Health Watch először 2017 őszén Indiegogo crowdfunding kampányon keresztül érhető el. A MAP Health Watch kiskereskedelmi ára 450 dollár, de az órák a kampány kezdetén elérhetők lesznek egy speciális “early bird” 295 dolláros áron is.

 

logo2map_health_watch.png

A Medicatus LLC-ről:

Befektetők által, 2013-ban létrehozott konzorcium alapította a Medicatus LLC-t, ami a betegek létfontosságú élettani jeleit hosszú távú mérésen alapuló diagnosztikai technológiák fejlesztését tűzte zászlajára. A MAP Health Watcher mögött álló csapat elkötelezettje a legkorszerűbb orvosi eredmények és a legfrissebb gépi tanulás és mesterséges intelligencia ötvözésének, ami által előrejelezhetővé válnak egyes jövőbeli egészségügyi események és állapotok. A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg.  http://maphealthwatch.com/hu 

 

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Berlinben már a kiterjesztett valóság segítségével végzik el a gerincműtéteket

A virtuális- és a kiterjesztett valóság a szórakoztatáson kívül más területeken is nagyon hasznos lehet, és már több kezdeményezés is született. Vannak már olyan VR sebészeti applikációk, ahol az emberi testet lehet tanulmányozni a műtét előtt, de most egy a műtét közben használható AR programot szeretnék nektek bemutatni, melyet a Scopis nevű Berlinben lévő cég készített el. A program a kiterjesztett valóságon kívül a kevert valóságot is használja, így növeli a műtéteknél nagyon fontos pontosság és precizitás mértékét.

A Scopis Holografikus Navigációs Platformja a Microsoft által fejlesztett HoloLense AR szemüveggel működik.

A Scopis rendszere kétféleképpen segít a sebésznek. Első részben különböző virtuális monitorokat tud a műtéti terület mellé kivetíteni, mely képernyőket a sebész a kezével tud irányítani, nagyítani és akár váltogatni is köztük. Ezek a képernyők lehetnek MRI felvételek, de különböző kiegészítők segítségével még a tumorok helyzetét is gyorsabban meg tudják vele találni. Ezen kívül 3D-s követést és annak a holografikus kiterjesztését is beépítették a rendszerbe, mely által még pontosabban meg tudja határozni a sebész, hogy milyen szögbe és pontosan hova kell beszúrni a műtéti eljárás során használt eszközét.

A Vivantes Humboldt kórház professzora Christian Woiciechowsky szerint: "A Scopis rendszere hatékonyabbá, biztonságosabbá és pontosabbá teheti a gerincműtéteket. Az AR és az MR eszközök integrálása a műtéti eljárásba óriási technológiai előrelépés, mely növeli a sebész látását ezáltal nagyobb előnyöket biztosít a betegek számára is."

A Scopis Platformja egy olyan megoldás lehet, amely jelenleg még elképzelhetetlenül nagy előnnyel jár a gerincműtétek során, de a rugalmassága miatt rengeteg más területen is alkalmazhatják azt, mivel növeli a precizitást és csökkenti a műtétek során fellépő kritikus idő mennyiségét.

Több mint 10.000 műtétet már sikeresen kiviteleztek a Scopis segítségével, és rengeteg lehetőség van a gerincműtéteken is túlmutatva az ilyen jellegű orvosi programokban. A hagyományos műtétekhez képest hatalmas előnnyel jár az eljárás során az, hogy a sebésznek nem kell kitekintenie a sebészeti területről, hanem minden pontosan a szeme előtt van.

Forrás: VRAVITY - A VR szemüveg webshop

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

A Samsung Galaxy S8 is működni fog a Google Daydream rendszerével

A Google az idei I/O fejlesztői konferenciáján bejelentette, hogy a már meglévő Daydream rendszert támogató telefonok mellé az új Samsung Galaxy S8-as széria is csatlakozni fog a nyár folyamán.

A Daydream egy androidos rendszer, mely egy külön virtuális valóság ökoszisztémát foglal magába és nagyon magas követelményeknek kell megfelelnie a telefonoknak, hogy kompatibilisek legyenek a rendszerrel.

A Samsung S8 és az S8+ az idei nyáron fogja megkapni a frissítését, amely által támogatni fogja a Google saját VR rendszerét. Ez azt jelenti, hogy ezekkel a telefonokkal már nem csak az Oculus- és a Google Play boltjában megtalálható VR applikációkat tudod használni, hanem a Google Daydream appokat is. Ennek az az eredménye, hogy az S8 családdal a jelenlegi összes mobil VR tartalmat meg tudod tekinteni.

Az viszont sajnálatos, hogy a Samsung Gear VR-rel nem fog működni a Daydream, tehát egy külön VR szemüveget be kell hozzá szerezni az S8 illetve S8+ tulajdonosoknak.

Forrás: VRAVITY - A VR szemüveg webshop

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Instantsiker: 52 foglalkozás, amihez nem kell induló befektetés

Ezekhez a foglalkozásokhoz nem kell kezdő befektetés, vagy csak minimális, ez itt az 50-es lista, amit ha kitartó vagy és jól csinálod akkor instansiker!

 1. Blogger: :) ehhez csak egy regisztráció kell és már írhatsz is!
 2. Szabadúszó író: manapság annyi könyvkiadó van, hogy nagyon könnyű egy könyvet írnod, minimális írói véna kell csak
 3. Ebook (elektronikus könyv) szerzője: mindenhol le lehet valami ebook-ot tölteni, ehhez még kiadó sem kell, csak írd meg és már mehet is 2 dollárért az Amazonra
 4. Affiliate marketinges: amikor ajánlásokat teszel, akár a fenti blogodon és a kattintás után megkapod a közvetítői jutalékot
 5. Közösségi médiát befolyásoló szakember celeb: amikor Te jobban tudod használni a közösségi médiát, mint bárki más, mondjuk Kasza Tibi!
 6. Közösségi média szakértő: amikor az előző pont pénzt is hoz, vagy csatlakozol egy médiaügynökséghez és ott hivatalból végzed a közösségi média hajcsárkodást
 7. Youtube celeb: amikor a videókból keresel pénzt, ha még nem tudtad akkor elárulom, a Youtube-on a videók megtekintése után a szerzőnek jár bevétel, van jó pár magyar is aki 100 millió feletti nézettséggel rendelkezik
 8. Podcaster: amikor az előző pontot podcastként műveled, vagyis saját rádióműsort vezetsz
 9. Gyűjtemények: add el a kacatokat eBay-en vagy Vaterán, nézz körül és biztos van olyanod ami Neked már nem kell és valaki arra vágyik, ezt lehet üzletszerűen is vinni
 10. Antikvár: bármikor vehetsz könyveket olcsón és eladhatod, manapság egyre inkább lesz értéke a régi könyveknek, gondolok arra, hogy van ami nincs magyarul, pl. Húsvét-szigetek utikönyv nincs magyarul, van régi Gondolat kiadós, de csak antikvárban
 11. Újrahasznosított művész: amit más kidob, abból műalkotásokat hozol létre, előbb-utóbb felfedeznek
 12. Festő, rajzoló művész: bármikor rajzolhatsz karikatúrát vagy festhetsz valamit
 13. Házvezetőnő: nem kell komplett házvezetést végezned, elég ha vasalást vállalsz vagy egyéb részmunkákat
 14. Virtuális asszisztens: mikor az ügyfelekkel online kommunikálsz és megoldod a gondjaikat
 15. Üzleti konzulens: mint az előző de egy adott szakmában már van tapasztalatod
 16. Coach: trendi manapság, életvezetési tanácsadó, mondd meg másoknak, hogyan legyen jobb életük
 17. Grafikus: ha van tehetséged hozzá otthonról is dolgozhatsz
 18. Web grafikus: amikor az előzőt a weboldalakhoz készíted
 19. Tutor: ez egy adott témában történő segítség az ügyfeleknek, részben vezeti is őket, nem csak tanácsot ad
 20. Személyi edző: amikor az otthonod az edzőterem, jógaüber!
 21. Jóga edző: ugyanez mint az előző csak jógára tanítod az embereket, ami nem csak fizikai dolog
 22. Táncoktató: ehhez sem kell sok befektetés, akár még skype-on keresztül is oktathatsz
 23. Zeneoktató: ugyanaz a modell, csak megint egy részterület
 24. Kutyasétáltató: amikor elviszed a kiskedvenceket sétálni
 25. Énekoktató: kell magyarázat?
 26. Kutyatréner: amikor nem viszed el sétálni, tréningezed a kutyákat
 27. Óvoda: az ovodák überje, ahogyan van lakáskocsma és lakásétterem, úgy lehet lakásóvoda is!
 28. Autómosó: házhoz mész az autómosásért, vagy takarításért
 29. Könyvelő: ehhez sem kell kimenned otthonról, tarthatod a kapcsolatokat skype-on is az ügyfelekkel
 30. Vámügyintéző: ahogyan a könyvelőnek sem kell kimozdulni, ennek a foglalkozásnak sem kell
 31. Ruhavásár: ahogyan az antik könyveknél sem kell nagy befektetés, úgy a lakásturkálóhoz sem kell
 32. Hímzés: kell manapság valakinek hímzés? Persze, kiszakadt a ruhád és nem befoltoztatod, hanem behímezteted
 33. Lakberendező: ha van némi esztétikai érzéked és látod térben a dolgokat, legyél lakberendező!
 34. Fotós: nem kell értened annyira a fotózáshoz, hogy eladásra kínáld egy-egy jobban sikerült fényképedet
 35. Utazási tanácsadó: nincs ideje az embereknek millió weboldalon keresgélni, segíts nekik
 36. Adatszolgáltatás: papírról, füzetből könyvből adatbevitel számítógépre
 37. Fordító: kell ehhez bármit is fűzzek?
 38. Kutató: kutass, bármit, bárhol, bárhogyan csak fizessenek érte
 39. Tartalomelőállító: nem magadnak, másoknak megírod az esszét, szakdolgozatot vagy bármit amire szükségük van
 40. Korrektor: bármit amit ki lehet javítani, könyvet, esszét, szakdolgozatot, ezt mind skype-on is meg tudod tenni és itt nem csak a helyesírási hibákra kell gondolni, szóhasználat, stb
 41. Szerkesztő: weboldal, híroldal, facebook oldal szerkesztőséget azonnal is meg tudsz nyitni
 42. Online magazin író, szerkesztő: senki nem tart vissza attól, hogy elkezdj egy online magazint kiadni, szerkeszteni, csak kitartás legyen hozzá
 43. Programszervező: konferencia vagy egyéb találkozó megszervezése, vagy csak úgy általában események megrendezésében segédkezés
 44. Kifőzde, sütöde: kérik, elkészíted és kiszállítod, lakásétterem!
 45. Raktár: másoknak elfogyott a hely, tárolják nálad, Te meg kérj pénzt érte
 46. Promóter: amikor egy terméket, szolgáltatást kell eladni a közösségi médiában
 47. Informatikai tanácsadó: hogyan kell a vírust leszedni a kliens gépéről
 48. Hacker: ha ügyes hacker vagy abból is lehet pénzt keresni, csak ezt inkább biztonsági tanácsadónak hívják
 49. Képeskönyv készítő: amikor mások helyett fotókat, történeteket írsz és adod oda nekik, mintha ők csinálták volna
 50. Airbnb: kiadod a lakásodat hotelnek
 51. Gombatenyésztő: manapság ez annyira nincs elterjedve, de a pincében Te is tudsz gombákat termeszteni, na nem olyan varázsgombát!
 52. Programozó: ehhez sem kell nagy befektetés, tehetség és egy két könyv is elég

Tudsz még olyan foglalkozást amit otthon vagy kevés befektetéssel lehet végezni? Írd le kommentbe!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Kickstarter: rendelj Trump troll-t!

Rendelj Trump troll babát, vissza nem térő lehetőség, most a Kickstarter jóvoltából:

trump_doll2.jpg

Kickstarter

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Hol tiszta a levegő?

Szeretnéd tudni hol mennyire tiszta a levegő? Mindezt nem akarod keresgélni mindenféle weboldalon? Egyszerűen akarod megnézni mennyire tiszta a levegő? Érdekel esetleg az is, hogy megfelelő a levegő minősége futáshoz? Töltsd le a BreezoMeter-t ha mindegyikre igen a válaszod:

https://breezometer.com 

Két dolgot nem tudok, miért pont elefánt, akinek minél jobban feláll, annál tisztább a levegő és miért nincs kint az iOS ikon, amikor az AppStore-ban fent van. 

img_8879.PNG

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

14 dolog, amit nem tudtál a Fekete Péntekről

Holnap lesz a nap, amitől sokan előre tartanak, de ennél is többen várják már. Van aki már ma elkerüli a plázákat és van aki sátrat ver eléjük. De mitől fekete a péntek?

 1. Az utóbbi pár évben terjedt el annyira, hogy már az egész világon ismert lett, ahogy nálunk is. Idén számos kereskedő vesz részt a hatalmas akciókat felvonultató Fekete Pénteken, köztük a kíváló power bankeket és bluetooth hangszórókat forglamazó Proda webáruház is.
 2. A Fekete Péntek kifejezés az 1800-as években bekövetkezett nagy tőzsdei összeomlásra utal. Egy kicsit más értelmet nyert az évek során.
 3. Bár sokan úgy vélik, hogy nevét a “feketébe megy”, azaz a nem termel profitot kifejezésről kapta, nincs bizonyíték ennek alátámasztására.
 4. A napját mindig Amerika egyik legnagyobb ünnepe, a Hálaadás előzi meg, mely november negyedik csütörtöke, így a nagy vásárlási ünnep mindig november negyedik péntekére esik.
 5. A Fekete Péntek előtt úgynevezett Mikulás felvonulásokat tartottak Kanadában. Ez volt a jele annak, hogy elkezdődtek az ünnepek. Ezt mára teljesen kiváltotta a Fekete Péntek.
 6. Philadelphia volt az első hely, mely terjeszteni kezdte a Black Friday kifejezést, de hamar összenőtt az ünnepi vásárlók által kibocsájtott szmog képével, így a kereskedők megpróbálták átnevezni Big, azaz Nagy Péntekre. Mint mára tudjuk, ez egy kicsit sem ragadt meg a köztudatban.
 7. Az esemény 1990-ben nőtt akkorává, hogy az egész Egyesült Államokban elterjedt és mindenki tudta mit jelent ez a kifejezés.
 8. 2001-ben a Fekete Pénteken kelt el a legtöbb termék az USA-ban, még a Karácsony előtti napokat is túlszárnyalva.
 9. Egyes kereskedők már kifejezetten erre a napra időzítik egyes termékeik kiadását, hogy a régit leakciózhassák.
 10. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy Fekete Pénteken sokkal nagyobb valószínűséggel történik baleset a bevásárlóközpontok parkolóiban.
 11. Az óriási népszerűség hatására az Amazon úgy döntött 2005-ben, hogy indít egy úgynevezett Cyber Monday-t a Fekete Péntek mintájára. Napjainkra ez is világszerte ismertté vált.
 12. Mára már több napos Black Friday akciókkal kedveskednek a kereskedők, hogy ne kelljen tolongani és fagyoskodni a bevásárlóközpontok előtt.
 13. Az angol Amazon tavaly kiadott közleményében az áll, hogy a Black Friday kampányuk volt az eddig legsikeresebb online kampány, hisz több, mint 6 millió terméket adtak el egy nap alatt.
 14. Idén az IKEA, az Asda és a Next sem tervezett Black Friday akciókat, hisz szerintük az év minden napján a legkedvezőbb áron adják termékeiket.
Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

10 YouTube trükk, amit tuti nem ismersz

A YouTube a világ második leglátogatottabb weboldala és egyben a világ második legnagyobb keresője is. Közvetlenül a Google után.

Mivel ennyien használják, ezért rengeteg olyan szolgáltatás és trükk van beleépítve, amivel könnyebb vagy csak szórakoztatóbb a szolgáltatás használata. Érdekes módon ezek közül sokat egyáltalán nem ismernek a felhasználók.

Most 10 olyan YouTube trükköt gyűjtöttünk össze, amik között biztos van olyan, amit még nem ismertél.

 

Nézz videót böngészés közben

Ha Chrome-ot használsz, akkor töltsd le a Floating YouTube kiegészítőt és máris tudsz videót nézni miközben már rég más oldalakon jársz. Ennek köszönhetően a videót ki tudod tenni kis ablakba, és itt fogod látni a videót miközben böngészed a többi tartalmat.

1-floating.jpg

Tudd meg milyen szám megy egy videó alatt

Mindig is zavart, hogy nem tudod milyen szám megy videó alatt? Állandóan a kommenteket kell böngészni, hogy megtudd? Nah, pont ebben segít a MooMa.sh. Megadod a videó linkjét, és kiírja neked, hogy milyen szám megy az adott videoklip alatt.

2-moomash.jpg

Így csinálj videóból Gif-et

Ha a youtube szó elé a linkben beírod azt, hogy “gif”, akkor erre a weboldalra jutsz: https://www.gifyoutube.com/

Itt pedig gif-et tudsz csinálni a videóból. Meg tudod adni, hogy melyik részt használja  videóból, milyen hosszú legyen, és mi legyen a gif neve.

3-gif.JPG

Karaoke videók YouTube-on

Ha Chrome böngészőt használsz, akkor rakd fel a Musixmatch nevű ingyenes kiegészítőt és több mint 7 millió számhoz fogsz hozzáférni karaoke formában.

4-music.jpg

Gyerekbarát YouTube

Nem szeretnéd, hogy a gyereked vagy valamilyen rokon kisgyereke mindenféle videókat nézzen YouTube-on? Akkor használd ezt az alkalmazást: YouTube Kids. Letölthető Androidra és iOS-re is, és rajta keresztül csak olyan videókat lehet megnézni, amit kifejezetten gyerekeknek készítettek.

5-kids.jpg

Töltsd le a számot mp3-ban 

Menj fel a Peggo vagy a Clipconverter weboldalára és másold be a YouTube videó linkjét. Pár kattintás és máris le tudod tölteni a videó hangját mp3-ban.

6-peggo.png

Használj billentyűkombókat

Ha ezeket a kombinációat használod, akkor sokkal gyorsabban tudod kezelni a videókat.

 • K = elindítod vagy megállítod a videót
 • J = visszatekersz 10 mp-et
 • L = előre tekersz 10 másodpercet
 • M = lenémítod a videót
 • 0 = a videó elejére ugrasz
 • 1-től 9-ig = a videó 10%-a és 90%-a között tudsz ugrálni a számokkal

7-shortcut.jpg

 

Töltsd le a videókat YouTuberól 

Használd a Save From Net vagy a Clipconverter weboldalakat és töltsd le a YouTube videókat.

8-cc.jpg

Töltsd le a videókat még egyszerűbben

Nem is kell felmenned semmilyen külön oldalra, elég az “ss” kifejezést beírnod a youtube szó elé a linkben és máris le tudod tölteni a videót

9-ss.jpg

Hallgass egy számot végtelenítve

Nem kell mást tenned, mint a youtube szó elé beírni azt, hogy “repeat”. Máris végtelenítve tudod játszani ugyanazt a számot.

10-repeat.JPG

Van olyan trükk, ami király, de kimaradt? Írd meg kommentben.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Megmutatjuk mi lesz a PlayStation VR dobozában

Hamarosan elérhető lesz a PlayStation VR és ennek örömére a Sony készített nekünk egy unboxing videót!

 

Az alapcsomag tartalmazni fogja a headsetet és egy vezetékes sztereó fülhallgatót. Ezen kívül egy olyan PS VR Demo lemez is lapulni fog a csomagban, mely 18 darab kipróbálható játékot tartalmaz, mint például a Battlezone.

A következő játékok lesznek a Demo cd-n:

Allumette (Penrose)
Battlezone (Rebellion)
DriveClub VR (SIE WWS)
Eve: Valkyrie (CCP Games)
Gnog (KO_OP)
Harmonix Music VR (Harmonix Music Systems)
Headmaster (Frame Interactive)
Here They Lie (SIE WWS)
Job Simulator (Owlchemy Labs)
PlayStation VR Worlds (SIE WWS)
Resident Evil 7 biohazard — Kitchen Teaser (Capcom CO., LTD.)
Rez Infinite (Enhance Games)
Rigs Mechanized Combat League (SIE WWS)
Thumper (Drool)
Tumble VR (SIE WWS)
Until Dawn: Rush of Blood (SIE WWS)
Wayward Sky (Uber Entertainment)
Within (Within)

  Fontos megjegyezni, hogy a move kontrollert és a PS VR-hez tartozó kamerát külön kell majd beszerezni. 

  A Sony VR játék dömpinget ígér! A VR szemüveg megjelenésével együtt 50 játék fog kijönni a platformhoz és további játékokat is várunk még ezek mellé.

  Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy elsőként kapj értesítést arról, hogy nálunk milyen áron és mikor lesz elérhető a PS VR és a hozzá tartozó összes kiegészítő!

  https://www.vravity.hu/blogs/news/megmutatjuk-mi-lesz-a-playstation-vr-dobozaban

  Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

  Bluetooth hangszórók mindenhol: vegyél vagy ne vegyél? Most kiderül!

  Nézted már irigykedve a haverokat, ahogy előkapják a Bluetooth hangszórót és instant partit csapnak akár a semmi közepén, és játsszák a meg nem értett DJ-t? Majd konstatáltad magadban, hogy ezért nem éri meg venned egyet? Sokan vagyunk így, ne aggódj. Most megtudhatod, ezen túl még hányféleképpen használhatsz egy Bluetooth hangszórót, hogy könnyebben eldöntsd, valóban szükséged van-e egyre!

  1. Hontalan DJ, avagy ahogy a csajok szeretik

  A már bevezetőben is említett zsebből előhúzható buli a legnépszerűbb felhasználási módja a hordozható hangszóróknak. Azt te tudod, hogy számodra ez ultragáz, vagy éppen ultramenő-e, de azért számold össze gyorsan hányszor szoktál az utcákon és tereken kiülős estéket tolni. Ha legalább heti egyszer, akkor ez a pont pipa. Vagyis, erre már tudnál használni egyet!

  2. Nyári gyerekek a Balaton parton

  Akár a keszegedet hajtod, akár nem, vízparton jól jöhet a hangos zene. Legyen szó strandról, vitorlás hajóról, vagy akár a medence partjáról - sőt, még a medencéről is! A vízálló Bluetooth hangszórók vízközelben és még a vízben is megállják a helyüket, bár azért reméljük, a vízalatti zenehallgatás nem tartozik a hobbijaid közé. A néma tátogás már úgy is kiment a divatból. Lényeg ami lényeg, ha eddig csak telefonról toltad az amatőr szetteket, és minden csobbanásnál a szívedhez kaptál, akkor egy vízálló hordozható hangszórónak jó hasznát veheted.

  3. Luxus BMW helyett: vezeték nélküli hangszóró kihangosítással

  Tedd félre egy kicsit a reklámokból ismert modern közép vagy felső kategóriás felszereltségű autókat, és térj vissza a magyar valóságba: a legtöbb verdában nincs Bluetooth! De, mint azt te is tudod, kézben tartott telefonnal nem csak életveszélyes, de tilos is vezetni. Ilyenkor jön jól egy BL hangszóró, amit bekapcsolva tarthatsz akár innen Rómáig is, és fogadhatod rajta hívásaidat egy gombnyomással. Na, meg persze, hallgatsz zenéket is vele.

  bluetooth-hangszoro-proda-pr-f1-6_large.jpg

  4. És azt ismered, hogy “túl drága”?

  Csodálatos dolog birtokában lenni egy szuper otthoni HIFI-nek, csak egy gond van vele: helyhez kötött, és tuti nem fogod átcipelni még a másik szobáig se, nemhogy esetleg a kertbe, vagy had ne mondjuk ki: a fürdőszobába! Tudod mi a király? Egy hordozható hangszóróval ezt nevetve megteheted. Benne van a nevében, hogy hordozható! Sőt, ha házibuli van sem kell rejtegetned, mert bőven a kifizettethető kategóriába esnek, ha esetleg valaki törne zúzna.

  5. Gratis: a fesztiválokról és kempingből sincs kitiltva

  Ha van helyzet, amikor szükség van a zenére a hangolódáshoz, azok a fesztiválok bejáratától számított 500 méteres sugarú körzet és a kempingek területe. A fesztiválról kiszűrődő, zaj szintjére fajuló zene két dologra jó. Egy, hogy valaki ötpercenként megkérdezze, hogy mikor megyünk már be. A másik, hogy beképzeld, hogy máris másnaposan fekszel valahol és lemaradtál mindenről. És akkor ideje is előkapni a Bluetooth hangszórót az alapozáshoz!

  6. Zene nélkül mit érek én?

  Még felsorolhatnánk azt a pontosan 375 eshetőséget, amikor nincs a közelben a megfelelő eszközpark, de társaságban vagy, és remek lenne zenét hallgatni, de ehelyett inkább azt mondjuk: gondold végig te magad! Biciklitúra? Gyalogtúra? Sátrazás? Albérlet? Üres metrókocsi? A lehetőségek száma végtelen. Ahogy az öröm is, hogyha tiéd a hangfal, akkor nem kell más fülrepesztő zenéit hallgatnod.

  Egy szó, mint száz, ha szeretsz társaságba járni, és általában nem egyikőtök szobájából a másikba ültök át, hanem gyakran szabadultok ki a nagy világba, akkor mindenképp érdemes lecsapnod egy Bluetooth hangszóróra! Másképp, felejtsd el a nevüket is!

  Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

  A nagy jack dugó összeesküvés!

  Elég unalmas, hogy mindenhonnan az folyik az Apple végzett a jack dugóval, ami nem igaz, mert senki nem mondta, hogy a nagyobb eszközökön a jövőben nem lesz jack dugó, pl. Macbook vagy iPad. Még az Applenek is magyarázkodni kell, lásd vezető mérnök mondja el, hogy egy 100 éves technológiát amihez 50 éve nem nyúltak hozzá, azt miért is törölték.

  Akinek van pénze egy iPhone 7-re, az meg fogja venni a vezetéknélküli fülest, ennyi! Akik még mindig ezen rágnak, azok nem iPhone-nal rendelkeznek, ha összeesküvést akarnék gyártani, akkor a többi nagy gyártó fizetett marketingje a "hol a jack dugó" című írások. Miért gondolom mindezt? Szeptember 7 reggel vettem csak poénból Apple részvényt, a bemutató előtt -3%-ban állt, aztán a bemutató alatt ugrált mint aki chiliport szívott be a fehér por helyett. De végül másik napra -3%-ot ledolgozta és 2%-os pluszban volt, ami nem nagy eredmény, de azóta mi is történt? 107-108 dollár környékén volt szeptember 7-én, most pár nappal később nem több mint 103 dollár. (Google Finance) Úgy gondolom most mindenki azon dolgozik, hogy az Apple-t lenyomja, de nem fogja tudni, szerintem egészen kellemes telefont hoztak össze, itt a pont a végén.

  Igaza lesz Apple-nek, nem lesz jack dugó, mindenki nyugodjon le, a saját telefonjuk had csináljanak amit akarnak, hosszútávon meg mindenképpen emelkedni fog az árfolyam, de újra leírom, aki meg tud venni egy 250 ezres telefont, vagy a tárhely függvényében drágábbat, annak nem (kellene) gondot okozzon a füles ára. Ja kérem ha megveszed cégesre, vagy részletre, akkor igen, de sokkal fontosabb az, hogy nem lépett vissza az Apple ezzel, hanem előre.

  A mobiltelefonálás hajnalán minden telefonnak másfajta fülese volt, elmentek egy sztenderd formába lásd jack dugó, ami nem jött be, ill. bejött mert működött, de azért mert most valaki kilépett ebből, nem kell leharapni a fejét. De miről is beszélünk? Az új Macbook-nál pont a fordított történt, mennek egy sztenderd irányba, USB-C-nek hívják, ez most akkor megint rossz? Vagy most mi van? Egyik sem, aki elfogadja és akar olyan gépet venni, annak jó lesz az USB-C, akinek meg nem jó, majd vesz valami mást, el kell fogadni, hogy ez van. 

  1a4de4683f841b0f772cca2f4720c835.jpg

   

   

  Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

  13 Google szolgáltatás, amikről valószínűleg még nem hallottál

  A Google egy amerikai multinacionális vállalat, a szolgáltatásai közül a legtöbben viszont csak a Google keresőt, a térképet, a fordítót, a Gmail levelezőrendszert, vagy épp az Androidot ismerik. Emellett azonban sok olyan szolgáltatása is van a cégnek, amiről kevesen hallottak, pedig lehet hogy ezek lesznek a kedvenceink, ha hallunk róla.

  A vállalat rengeteg területtel foglalkozik, melyek nagy része az internethez kapcsolódó szolgáltatás. A Google egy kereső, egy marketing cég, egy mobil cég és egyben egy sokszor már-már futurisztikus kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cég.  Legnagyobb bevételüket online hirdetésekből, a Google Adwords rendszerén keresztül szerzik.

  Most azonban következzen 13 olyan Google szolgáltatás, amelyekről sokan még nem hallottak.

   

  Mi foglalkoztat másokat?

  A szomszéd fűje mindig zöldebb? Ha valaki kíváncsi, hogy másokat mi érdekel az interneten, akkor a Google egy kevéssé széles körben ismert szolgáltatása, a Trends összegzi az aktuálisan legnépszerűbb témákat. Megnézhetjük egy-egy ország aktuális trendjeit, ahol különböző kategóriák szerint akár szűrhetünk is, ha például csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen sporttal kapcsolatos témák érdekli az embereket. 2016. június 30-án például a három kiemelt téma az Amerikai Egyesült Államokban:

  • török terrortámadás,
  • Brexit és
  • a San Franciscoban kialakult munkanélküliségi válság.

  Ezen túl lehetőségünk van különböző kifejezések hosszú távú teljesítményének vizsgálatára. Például a cikk témájának, a “Google szolgáltatások”-nak a következőképp néz ki a keresési trendje:

  google-trends-google-szolgaltatasok.png

  Vagy épp az “Éjjel nem érhet véget” kifejezésre az EB ideje alatt láthatóan kiugrott a keresési mennyiség.

  az-ejjel-nem-erhet-veget.png

  Chrome irányítása mobilról

  Számos program érhető már el, melyek segítségével a távolból, telefonról irányíthatjuk gépünket, azonban ezek jellemzően nem olcsó darabok. Direktben Google Chrome böngésző irányításához a cég készített egy ingyenes megoldást, mellyel internetkapcsolattal akárhonnan elérhetjük az otthon, bekapcsolva hagyott gépünk böngészőjét.  

  Ehhez egy kiegészítőt kell telepítenünk, a Chrome Remote Desktop plugint a gépünkre, valamint telefonunkra az applikációt. Ez itt érhető el Androidra, valamint iOS-re.

  Interaktív adatvizualizáció

  A Google Fusion Tables egy big data alapú eszköz, mely segítségével rendkívül hasznos ábrákat lehet készíteni. Amennyiben rendelkezésünkre állnak a megfelelő adatok, a lehetőségek tárháza rendkívül széles, lenyűgözhetjük

  Például a legjobb munkához alkalmas WiFi-k listájából most készült egy interaktív térkép. Az eredeti cikk, a “Hol a legjobb a WiFi, ha dolgozni szeretnél?” lépésről lépésre leírja, hogy készült el ez a térkép Fusion Tables használatával.

   

  “Térkép” mások szemüvegén keresztül

  Rengeteg képet készítünk nap mint nap, azonban míg legtöbbször csak magunk számára elérhető, vagy közösségi médiában megosztjuk ismerőseinkkel, addig a Panoramio szolgáltatással bárki láthatja. Ezen keresztül gyakorlatilag mások által készített képeken keresztül rajzolódnak ki városok, országok, a teljes világtérkép.

  A LIFE archívum

  2008-ban a Google elérhetővé tette a híres amerikai LIFE magazin fotó archívumának egy óriási részét. Ez a világ egyik legnagyobb fotó archívuma, kb. 10 millió eredetiről beszkennelt képpel.

  A LIFE archívum az 1750-es évektől napjainkig tartalmaz képeket. A legtöbb közülük nem került megjelenésre.

  Megéri napkollektort használnom?

  Erre a válaszra is megpróbál választ adni a Naptető Projekt, mely azt igyekszik megbecsülni, hogy érdemes-e a lakásunk tetejére napkollektort telepíteni.

  Hogyan találnak rá cégem weboldalára?

  Rengeteg honlap tulajdonos tudja a Google Analytics-nek köszönhetően, hogy hányan érkeznek az oldalára. Akár azt is, hogy hányan érkeznek úgy, hogy beírják a honlap címét (vagyis már ismerik), Facebookról, vagy épp Google keresésből. Azt azonban kevesen tudják, hogy Google keresések során hogyan találtak az oldalra.

  Pedig többek között pontosan erre szolgál a Google Search Console (vagy régi nevén Webmaster Tools). Gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy különböző Google keresések során milyen kifejezésekre jelent meg weboldalunk, hányadik helyen, hányszor kattintottak át, és milyen az aránya az átkattintásoknak a megjelenésekhez képest.

  Blogger

  A Blogger egy blog platform hasonlóan a blog.hu és egyéb megoldásokhoz. Ezen keresztül online vezethetjük saját naplónkat, blogunkat, receptkönyvünket, amit csak szeretnénk.

  Az árösszehasonlító

  A Google is rendelkezik egy árösszehasonlító rendszerrel, mint amilyen Magyarországon az Árukereső, vagy az Árgép. Egyelőre a Google Shopping a magyar piacon nem elérhető, azonban nem kizárt, hogy később az lesz.

  Holdséta és Marsjárat

  A Google Maps speciális változata elérhető mind a Holdon, mind a Marson. Mindkét oldalt speciális alkalomra készítették: az első holdralépés, valamint Percival Lowell csillagász születésnapjának tisztelegve. A csillagokat is bámulhatjuk továbbá a Google Sky segítségével.

  Marslakókat sajnos nem látni a felvételeken. :D

  Társadalmi felelősségvállalás elősegítése

  A One Today alkalmazás gyakorlatilag annyit csinál, hogy minden nap egy nonprofit vállalkozást ajánl, majd akinek megtetszik, könnyedén támogathatja azt egy olyan összeggel, amit jónak lát. Nagyon jó és előremutató lenne egy hasonló kezdeményezés Magyarországon is.

  A program elérhető Androidra, valamint iOS-re.

  Telefonnal készített fényképek

  A Google Fotók rendszere (régen: Picasa) egyszerűvé teszi telefonnal készített fényképeink kezelését, hiszen azonnal feltölthetőek felhőbe, ahonnan a fotók egyszerűen letölthetőek PC-re, vagy épp rendszerezhetőek, szerkeszthetőek.

  Amióta Microsoft telefonom van, ez a megoldás nagyon hiányzik, a OneDrive sajnos nem tudja helyettesíteni. Igaz, amikor először fényképeztem sokat egy olasz túrán, majd hazaérve a Google+ felajánlotta, hogy osszam meg, hogy hol jártam (képekkel, automatán felismert helyszínekkel, időpontokkal, stb.), egy pillanatra meglepődtem.

  Megjegyzés: a szolgáltatások megjelenítéséért semmiféle ellentételezésben nem részesülünk. A teljes szolgáltatás lista itt megtalálható.

  Chrome Lego

  Az utolsó szolgáltatás a megfáradt olvasóknak szól, főleg ha szeretnek játszani. Erről nem is szeretnék sokat mondani, mint hogy lehetőségünk van Legoval építkezni Google Chromeban.

   

  Van olyan, amit Te is használsz, de kimaradt a listából? Írd meg kommentben!

   

  Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

  Internetes besúgó lettem

  Már régóta nem vagyok megelégedve a netszolgáltatómmal, a problémámat többször is bejelentettem, de kb. szarnak a fejemre, úgyhogy elkönyveltem két dolgot:

  1. nem hagyom annyiban
  2. váltok, ha lesz lehetőségem

  Mindent megtettem, hogy rendes legyen a wifi jel, átraktam a routert, vettem nagyobb antennákat, nem is egyet, az egyik ilyen (TL-ANT2405C 5dBi Antenna), letöltöttem a wifi analyzereket és kijelenthetem a wifi jellel nincs gond.

  A szolgáltatóm azt mondja minden oké és amúgy se a speedtest.nettel mérjem mert ugye az nem jó, van nekik saját, ami azért jelentősen csal, meglehetősen többet mutat, kb. 20%-kal több mint amennyit a "klasszikus" speedtest.net vagyis biztos, hogy a háttérben van valami kamu.

  A bejelentésekre mindig az a válasz, hogy hanem vagyok megelégedve, kiküldenek az én pénzemen egy kollégát, aki majd laptoppal ellenőriz. 

  Fura mert a szolgáltatóm NEM fogad el más sebességtesztet, viszont az Ő oldalukon találtam linket a szélessáv.net-re, ami egy állami program, hogy hol mennyi a sebessége az internetnek. 

  szelessav.png

  Felmentem nézelődtem és gondoltam, na akkor besúgó leszek és rendelek egy mérődobozt, ami majd jól ellenőriz. A weboldaluk egyébként egészen használható, lehet regisztrálni és nyomonkövetni a sebességmérést. Rendeltem is egy mérődobozt, amit ingyen kapok meg és egyébként egy TP-LINK N600-as router, saját fejlesztésű szoftverrel, ami minden egész órában mér egyet és elküldi a szelessav.net-nek. 

  Tanulság 1: mindenki az OOKLA-féle technológiát használja, a speedtest.net, a szolgáltatóm és a szelessav.net is, úgyhogy elvileg mindenhol ugyanaz kellene legyen a sebesség, jó tudom a másik oldalon található szerverek, az épp aktuális switch és sorolhatnám, minden befolyásol mindent. 

  Tanulság 2: a netem sebessége van amikor a megfelelő (éjjel 3-kor mondjuk) és van amikor botrányosan szar, amikor az emberek hazaérnek munkából.

  Következmény: mivel ez egy állami program, majdnemhogy Deutch Tamás mobilján csipog az én sebességtesztem, plusz a szolgáltatóm weboldalán találtam a linket a szelessav.net-re, kíváncsi leszek, hogy elfogadják-e, vagy még mindig le akarnak húzni, hogy kijöjjön egy kolléga mérni. Be fogok róla számolni.

  Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

  Luxus szelfi bot

  A videóban bemutatott eszköz természetesen csak vicc - egy tévé műsorhoz készített egyedi prototípus. Amennyiben valóban létzető selfie botot keresel, úgy biztosan tudod, hogy az automata távolság beállítás és a szél-turbinák nem képezik a sztenderd csomag részét - de nincs is rájuk szükség a való életben. :D

  Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

  Mobil Weekend - Pódiumbeszélgetés

  Mi legyek, ha nagy leszek - melyik programnyelv keresett manapság?

  Merre fejlődjek tovább váltás előtt?

  Miben partner egy fejvadász, és hogy ismerem fel a jókat?
  -------------------------------------------------------------------------------------
  Úgy döntöttünk, hogy szakítunk az eddigi hagyományokkal és a végtelen kódsorok helyett inkább a munkavállaláshoz és váltáshoz szükséges gyakorlati tippekre és a hasznosságra helyezzük a hangsúlyt.

  Szeretettel várunk hát pódium beszélgetésünkre az Instanban március 10-én este 18:00-kor, ahová profi piaci szereplőket hívtunk meg, hogy segítsenek nektek eligazodni a jövőben, legyen szó munkavállalásról, vagy váltásról. 

  Velünk lesz KOMÁR BALÁZS- társalapító & Social Geekologist @ IseeQ

  LŐRINCZ ORSOLYA - Gyöngyhalász a Mimox színeiben

  Plusz egy MEGLEPETÉS VENDÉG, aki az egyik legrutinosabb nagyágyú a hazai piacon.

  Ha hasznos tudással szeretnél gyarapodni mindenképpen ugorj be hozzánk egy sörre az Instanba!

  Belépő: 1000 Ft, amit a helyszínen tudtok megvásárolni és leiható.

  A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a Meetup.com-os oldalunkon tudok elérni:
  http://www.meetup.com/Mobil-Weekend/events/228893493/

  Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

  Google Maps érdekességek és bakik, amikről még tuti nem hallottál

  Sokan egyáltalán nem használnak olyan online térkép programokat, mint amilyen a Google Maps (magyarul Google Térkép). Pedig nagyon hasznos tud lenni a mindennapokban. Most  összegyűjtötttük a szolgáltatás legjobb trükkjeit, Google Maps játékokat és persze bakikat is.

  Nemrég jelent meg egy posztot 19 Google trükk, ami nélkül nem lehet élni címmel a The Pitch blogján, amiről mi is írtunk nemrég.

  Most pedig következzenek a Google Maps érdekessségek, játékok és bakik.

   

  Google Maps érdekességek

  1. Időutazás

  Azt szinte mindenki tudja, hogy a térképen van lehetőségünk Street View-ra (magyarosabban utcanézet), vagyis a Google autói által készített felvételeket megnézni. Szinte olyan mintha saját magunk is az adott helyen lennénk.

  Tudtad viszont, hogy van lehetőség a korábban készített felvételeket is megnézni? Ezáltal egy mini időutazás részesei lehetünk.

  Az időutazás funkciót a bal felső sarokban lévő dátumra kattintva tudjátok előhívni, majd választani tudtok a dátumok között. Kattints a kis képre és be is tölt a korábbi állapot.

  1-google-maps-idoutazas.png

  Így például nyomon követheted, a 4-es metró felszíni munkálatainak haladását is Budapesten.

  2-google-maps-idoutazas-opt.gif

   

  2. Saját helyek elmentése

  Jelentősen egyszerűbben tájékozódhatunk, vagy épp tervezhetünk útvonalakat, ha a térképen elmentjük a gyakori helyeinket. Ilyen például a lakhelyünk, munkahelyünk, vagy a kedvenc kocsmánk. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, be kell jelentkeznünk Google fiókunkba.

  Az útmutatóban azt is láthatjátok, hogy mentés mellett hogy lehet külön az otthoni címet elmenteni.

  3-google-terkep-hely-mentese.gif
  Otthoni és munkahelyi címünket az alábbi linken is elmenthetjük (bejelentkezés így is szükséges).

  Ha pedig útvonalat akarunk tervezni, akkor ezeket a mentett helyeket könnyen és gyorsan tudjuk innentől kezdve használni. Nem kell mindig begépelni őket. Ezen túl ezek a helyek offline módban is megmaradnak, erről a 7. pontban lesz még szó.

   

  3. Aktuális pozíció elküldése másoknak

  A Google Maps nyomkövetés funkciója megoldás hasznos lehet

  • amikor szeretnénk találkozni valakivel, de nem tudjuk, pontosan hol is vagyunk (velem ez már párszor előfordult, amikor elkóboroltam a városban :D),
  • egyszerűen nem szeretnénk telefonon bepötyögni a tartózkodási helyünket,
  • netán szeretnénk megosztani közösségi média segítségével aktuális pozíciónkat.

   Ahhoz, hogy ezt megtehessük Android telefonon, meg kell nyitni a Google Maps alkalmazást. A program meghatározza, hogy hol is vagyunk jelenleg (ha biztosra akarunk menni, frissítsük a tartózkodási helyet a jobb alsó sarokban lévő célkereszt segítségével). Ezután kattintsunk magunkra és egyszerűen húzzuk a képernyőn felfele végig az ujjunkat. Végül menjünk a megosztásra, és válasszuk ki a kívánt alkalmazást. Kész is vagyunk.

  4-tartozkodasi-hely-kuldes.png
  iPhone-ok esetében kicsit másképp néz ki ugyanez. A programban a tartózkodási helyünk mellett el tudunk helyezni egy jelölőt, ha hosszan megnyomjuk a képernyőt, majd a megosztásra kattintva kiválaszthatjuk, hogy szertnénk megosztani.

  5-tartozkodasi-hely-kuldes-ios.png

  Kész is vagyunk. Így már pontosan meg tudjuk osztani az ismerősünkkel, hogy hol talál minket!

   

  4. A környéken...

  Ha új helyen járunk, vagy szeretnénk újat kipróbálni otthonunk környékén, akkor elég egyszerűen beírnunk keresőbe, hogy mit keresünk. Nemrég így kerestem Sümegen éttermet a családommal:

  6-mi-van-a-kozelben.gif

  Vagy használhatjuk akár a beépített keresőt is. Például ha Kazincbarcikán tartózkodunk és ebédelhez keresünk egy helyet, akkor azt így tehetjük meg:

  7-mi-van-a-kozelben-2.gif


  5. Menetrend

  Valószínűleg ez lesz a legtöbbek által ismert funkció. Útvonalunkat egyszerűen megtervezhetjük a program használatával, és amennyiben tömegközlekedést választunk, pontosan kijelöli, milyen közlekedési eszközöket érdemes választani. Majd ezt szűrhetjük igényeink szerint.

  8-google-maps-utvonal.png

  Mobilon ugyanez a funkció helyettesítheti a BKK Futárt. Nemrég találtuk iPhone-on az új kiegészítőjét, miszerint tartózkodási helyünkhöz közeli menetrendeket automatikusan kiírja.

  9-menetrendek.jpg

   

  6. Hol jártunk eddig?

  Amennyiben engedélyeztük telefonunkon, hogy adatokat gyűjtsön tartózkodási helyünkről, utólag visszanézhetjük, hogy mikor hol jártunk.

  Ahhoz hogy ezt megtehessük, ezt az oldalt kell felkeresnünk.

   

  7. Google Térkép offline, avagy a Google Maps letöltése telefonra

  Ahhoz hogy adatkapcsolat nélkül tudjuk használni a programot, először le kell mentenünk a környéket, amely érdekel minket addig, amíg van internet hozzáférésünk.

  Android telefon esetében ezt úgy tehetjük meg, hogy az alkalmazásban jelölővel látjuk el az adott helyet, ami érdekel minket (50x50 km-es régió a maximum). Ezután felhúzzuk ujjunkat a képernyő aljáról a tetejéig, és a jobb oldalon található 3 pont menüpontot választjuk. Ekkor az offline terület letöltése menüpontot választjuk. Közelítsünk rá a környékre amennyire szeretnénk, majd mentsük a térképet valamilyen szánunkra megfelelő névvel.

  Betölteni a térképet pedig úgy tudjuk, hogy a program elindítása után jobbra húzzuk a képernyőt, hogy a bal oldali menüt elérjük. A saját térképek menüpontot választva elérünk minden lementett térképrészletet.

  10-offline-terkep.png

  Ugyanezt mutatja be ez az angol nyelvű videó.

  IPhone telefonnál pedig a következő a sorrend: nyissátok meg a hamburger menüt. (Igen, hamburger menünek hívják:

  11-hamburger-menu.png

  Szóval ezután “offline places” menüpont, majd az “offline areas” alatt találtok egy “+” gombot. Ezután csak ki kell választanotok, illetve rázoomolni arra a területre, amit szeretnétek lementeni. Ezután nyomjátok meg a download gombot.

  Az előhívás ugyanúgy működik mint Androidon, jobbra húzva a Google Maps főképernyőjét megjelenik egy menü, ahol az “offline areas” alatt ki tudjátok választani a térképet, amire szükségetek van.

  12-offline-terkep-ios.png

   

  8. Hangalapú irányítás

  Tudtad, hogy a programot beszéddel is irányíthatod? Most megmutatom, hogy milyen angol nyelvű parancsokat lehet érdemes bicikliseknek és autósoknak használni. Az alkalmazásukhoz azonban angol nyelvűre állított telefon szükséges. Tipp: amennyiben nem szeretnénk hozzáérni a telefonhoz, hogy érzékelje hangunkat, használjuk az “OK Google” parancsot.

   Tehát a hangalapú parancsok:

  • how is the traffic ahead? - ha szeretnénk tudni, hogy milyen a forgalom előttünk
  • show route overview - hogy lásd a teljes útvonalat
  • what's my next turn? - a következő lekanyarodás jelzését nem árt időben tudni
  • show alternate routes - alternatív útvonal keresése, például baleset esetén
  • when will I get there? - becsült idő a megérkezés időpontjához
  • navigate to [hely] - cím megadása, ahova szeretnénk eljutni
  • mute - a navigáció elhallgattatása
  • unmute - a navigáció hangjának visszaadása
  • exit navigation - a navigáció megállítása
  • resume navigation - a navigáció folytatása

  A kedvenc lehetőségem sajnos Magyarországon nem működik, de ha az Egyesült Államokban jártok, mindenképp próbáljátok ki:

  • find gas station - megmutatja, hol tudtok tankolni

   

  9. Népszerű időszakok

  Az egyik kedvencem a Google Maps érdekességek közül, hogy meg tudom nézni, mikor érdemes menni bevásárolni a közeli boltba.

  13-nepszeru-idoszakok.gif

  Nem meglepő módon Budapest belvárosában a vizsgált üzletben közvetlenül munkaidő előtt és után vannak legtöbben. Kiválaszthatjuk a napot is. Ennek kapcsán egyetlen szomorú meglátásom, hogy…

  14-vasarnap-zarva.png

   

  10. Autós forgalom

  Indulás előtt ha nem tudjuk, hogy merre jutunk el valahova a leggyorsabban, tartunk egy esetleges dugótól, akkor érdemes csekkolni a forgalmat. Különösen ott, ahol sokszor alakul ki nagy forgalom (mint a BAH csomópont).

  15-google-terkep-forgalom.gif

  A zöld vonalak azt jelentik, hogy nincs torlódás, simán lehet krúzolni. A narancssárga szín is folyamatos haladást jelöl, de ott már nagy a forgalom és néhol lelassulhat. A piros azt jelenti, hogy azon a szakaszon állnak a dugóban az autók. Azt érdemes kerülni. A bordó pedig azt, hogy se előre, se hátra nem tudsz menni. Ezektől a részektől minden esetben távol kell maradni. Itt simán előfordulhat, hogy 200 métert 30 perc alatt teszel meg kocsival.

  Ez a funkció egyébként különösebn hasznos, amikor olyan szakaszokon autózol, ahol gyakori a dugóveszély (pl M7-es a Balaton felé pénteken).

   

  Google Maps játékok

  A következőkben 4 Google Maps játékot mutatok meg, amivel elüthettek egy kis szabadidőt. :D

   Helykitaláló kvízek

  A Geoguessr és a magyar Nemesys csapat által fejlesztett Pursued ugyanarra az alapra épít: mutat egy helyet Google Térképen, majd neked ki kell találnod, hol vagy. A Pursued használatához regisztrálni is kell, cserébe van egy sztori a játék mögött: elraboltak téged, és segítséghíváshoz szükséges, hogy felismerd a helyszíneket.

  A Smaprtpins ezekhez képest egy kvíz, mely esetében kérdéseket kapunk, melyre mindig egy hely a válasz a térképen. Lényege, hogy van egy alap életetek (1609 km), és ahány km-re tippeltek a helyes megoldástól, annyi életet veszítetek. Én elsőre 12 kört éltem túl. Ti meddig juttok? :)

  Tank harc

  Ezt nem magyarázom túl. Válasszatok egy helyszínt, és kurzor segítségével harcoljatok!

   

  Zombi támadás

  Úszd meg a zombi inváziót minél hosszabb ideig úgy, hogy menekülsz előlük utcai nézetben.

   

  2D vezetés szimulátor

  Ez volt az a játék, amihez semmi ügyesség nem kellett, sőt, kihívás sem volt benne. De - talán a nosztalgikus érzés miatt - 10 perc múlva is még a játék előtt ültem.

   

  Google Maps bakik

  Végül néhány vicces utcanézet, ahol a Google autói jobb lett volna, ha máshol vannak épp. :)

   A fegyverkereskedő
  16-google-bakik-1.png

   

  Sokan ébredtek már így másnaposan
  17-google-bakik-2.png

   

  Az értelmezhetetlen hajsza

  18-google-bakik-3.png

  A képek forrását itt találjátok, valamint további mókás képet találhattok ezen a linken.

  Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

  Egy kocka kalandjai. Megosztani valód van? Írj emailt, küldj érdekes dolgokat, spamet is várunk! :) email: kockablog@gmail.com

  Címkék

  101 (17) 3d (5) 7 (5) 8 (11) 8.1 (5) adatvédelem (9) adobe (10) adóbevallás (5) adsense (31) adwords (11) akkumulátor (5) alkalmazás (56) amazon (16) analytics (13) android (98) apeh (14) app (15) apple (59) asus (6) baja ferenc (17) bank (16) bankkártya (5) billentyűzet (8) bithumen (5) biztonság (22) blackberry (6) blog (23) bloghu (8) böngésző (20) brand (8) captcha (10) chat (6) chrome (47) cib (8) css (5) dell (5) design (11) digg (5) digitális (5) divat (15) docs (26) domain (26) doodle (5) dr dedinszky ferenc (5) ebay (35) elektronikus ügyintézés (6) elnökválasztás (11) email (16) ennyike (18) érdekesség (183) excel (6) e kormányzat (10) facebook (126) fényképezés (6) firefox (20) flash (7) flickr (19) fotó (5) freemail (12) galaxy (32) geek (44) gmail (89) goldenblog (5) google (632) Google (10) google apps (5) google maps (7) grafika (7) hack (17) hacker (8) halloween (5) hálózat (6) hardver (5) hardware (11) hasznos (6) hiba (10) hitelkártya (5) hogyan (26) hotmail (6) howto (6) hp (6) htc (10) humor (150) ibm (16) igoogle (6) index (5) index.hu (7) infografika (16) informatika (7) ingyen (12) instagram (12) internet (257) ios (6) ipad (30) iphone (68) iphone 4 (5) iwiw (21) japán (6) játék (43) java (6) jelszó (7) kacat (8) kép (19) keresés (13) kereső (40) kickstarter (8) kindle (6) kocka (15) könyv (8) könyvolvasó (7) kopint datorg (8) kormányzat (5) kormányzati portál (32) közösségi (9) közösségi háló (7) központi rendszer (9) labs (5) laptop (11) lhc (5) like (5) link (159) linux (41) logo (8) loolek (96) lumia (8) mac (8) magyar (19) magyarország (14) magyarorszag.hu (14) magyarország.hu (39) mail (5) mailbox (8) mailbox.hu (5) maps (121) marketing (26) máv (7) microsoft (126) mini (5) mobil (60) mobile (6) mobilinternet (7) motorola (5) mozi (5) msn (8) múlt (9) myspace (19) mysql (7) nasa (6) nemzeti digitális közmű (10) network (6) nexus (13) Nokia (6) nokia (18) office (10) offline (5) okostelefon (11) olimpia (10) olvasói levél (5) opensocial (7) opera (13) otp (5) paypal (17) pdf (6) photoshop (13) php (5) play (7) plus (6) politika (7) posta (6) proda (5) programozás (13) reader (13) reklám (37) retro (13) router (8) röviden (6) rss (8) rtl klub (5) sablon (5) sajtóközlemény (24) samsung (54) Samsung (12) SAP (12) search (10) selfie (9) skype (6) sms (14) social (8) sony (8) spam (35) startup (6) statisztika (74) steindani (88) steve (6) streetview (57) support (5) surface (7) számítógép (7) szavazás (10) szelfi (8) t-mobile (5) tab (6) tablet (25) tárhely (7) telefon (36) telenor (13) Telenor (5) térkép (5) teszt (37) tok (7) töltő (5) torrent (18) touch (5) translate (6) tűzfal (7) tv2 (8) twitter (53) t mobile (16) ügyfélkapu (63) ügyfélkapu 2 (23) vélemény (91) vicc (15) videó (30) video (9) világválság (8) vírus (9) vista (7) vodafone (12) wave (5) web (13) webmasters (5) weboldal (5) wifi (10) wikipedia (11) win8 (11) windows (53) wordpress (7) yahoo (63) youtube (52) zene (20)

  Címke feed

  • A bakancslistás Párizs II.
  • Zsúfolt légtér a víz felett
  • Rendez 2018: a közép-európai gőzmozdonyok "ki kicsodája"
  • Amikor Kubrick megmagyarázta a 2001: Űrodüsszeia végét
  • Az első Marvel film csak mellékszereplőkkel - A Hangya és a Darázs
  • Egy nehéz nap családja
  • "Olyan rafkós ez a gyerek!" Kis manipulátorok?