Selfie etikett: avagy a selfizés íratlan szabályai

Kétféle ember létezik: aki készített már magáról szelfit, és aki nem vallja be.

A szelfizés, mint műfaj egy-két éve még sehol nem létezett, mára viszont a mindennapjaink elválaszthatatlan részévé vált. Mint fehér holló olyan ritka az, aki még soha életében nem használta arra az okostelefonját, hogy saját magáról képet készítsen vele. Csak az Instagramra közel 288 millió képet töltöttek fel a #selfie címkével ellátva, így bátran kijelenthetjük, lassan érdemes beszélni a hozzá tartozó íratlan szabályokról is, amiket érdemes betartani.


Szelfizz biztonságosan!

A legfontosabb, hogy szelfizés közben óvd magad és mások testi épségét és ne tégy kárt semmiben. Szelfizés közben minimum egy kezed és egy szemed foglalt, így az egyébként elég biztonságos helyek, helyzetek is neccessé válhatnak. Arra sem árt figyelni, hogy ha véletlenül elejted a mobilt, akkor csak fel kapnod a fűből, vagy például utána kell menned érte a Balaton fenekére.

selfie-bot-.jpg

Szelfizz konszolidáltan!

Tulajdonképpen minden fotóra igaz, de a szelfire különösen: ha nem szívesen mutatnád meg az anyukádnak vagy a főnöködnek, akkor jobb, ha kapásból törlöd. Az internet nem felejt. Egy évekkel korábban készített „szexi” szelfi a legrosszabbkor tud előbukkanni, és akkor már hiába magyarázkodsz, ugrott az előléptetés (rosszabb esetben a munkahely), vagy éppen pont ellenkezőleg, emiatt vesznek majd fel, de ott nem biztos, hogy akarsz dolgozni. Gondold meg, mit osztasz meg magadból.

selfie-bot---.jpg

Szelfizz tisztelettel!

Megfigyelted már, hogy egy szelfi botot sem látni a vasárnapi misén? Vannak helyek, amiket egyszerűen nem lehet összeegyeztetni a szelfi műfajával. Ez van. Mivel a szomorú szelfi paradox dolog, hagyd a zsebedben a mobilodat, ha mások tiszteletet vagy együttérzést várnak tőled és inkább rájuk figyelj magad helyett. Igen, még akkor is, ha nagyon unatkozol.

selfie-bot--.jpg

Szelfizz diszkréten!

Említettük már, hogy nem mindegy, mit osztasz meg magadról. Ugyanez vonatkozik másokra is: lehet, hogy a barátnőd este még vidáman pózol Veled, de másnap józanul már esze ágában sem lesz bevállalni a képet. Ha mást is szerepeltetsz a szelfiden, akkor az a minimum, hogy ezt tudatod vele. Az sem árt, ha megmutatod neki az elkészült képet és megkérdezed, hogy mehet-e a fészre. Lehet, hogy valaki furcsállja majd ezt az udvariaskodást, de hidd el, értékelni fogják a hozzáállásodat.

Szelfizz ízléssel!

Ha nem Te szeretnél lenni a legfrissebb vizuális hulladék a közösségi hálón, akkor jobb, ha ízléssel állítod össze a szelfidet. Korábban írtunk már róla, hogy mik a szelfizés legfontosabb szabályai, így most csak néhány szóban foglaljuk össze a lényeget: válassz egy megfelelő környezetet, ügyelj a külsődre és legyél természetes. Rossz hír: kacsaszáj kizárva.

A szelfidet több százan, esetleg több ezren láthatják majd. Ezt mindig gondold végig, és próbálj olyan tartalmat megosztani velük, ami feldobja és nem lehúzza a napjukat.

Szelfizz selfie bottal!

Addig nyújtózz, ameddig a karod bírja. Egy idő után viszont majd nem bírja. De sebaj, erre is van már megoldás. Manapság pár ezer forintból hozzájuthatsz már egy selfie bothoz, ami az igazán tökéletes szelfik titka. Így aztán olyan képeid lesznek, mintha egy fotós követné minden léptedet. Mindemellett a selfie bot használata során sem árt odafigyelni néhány apróságra. Ha szelfi botot használsz, igyekezz nem forgolódni vele, ha manőverezned kell, tartsd le vagy szorítsd magadhoz. Ügyelj arra, hogy mi van a szelfi bot környékén; aligha veszik majd jó néven, ha valakit, valamit leversz vele. Mielőtt selfie botot használsz, tájékozódj róla, hogy nem korlátozzák-e a hasznos kiegészítő használatát. A vörös szőnyegről például már kitiltották, így a celebek gyorsabban haladnak végig rivaldafényben.

selfie-bot.jpg

Nagyon úgy néz ki, hogy a szelfiben elsősorban nem is a műfaj, hanem a hozzá kapcsolódó viselkedésforma veri ki sokaknál a biztosítékot. Az alapvető szelfi illemszabályokat nem árt tehát figyelembe venni. Ezeknek a betartásával ugyanis a szelfi, ha nem is maradandó, de legalább vállalható műfaj lehet.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

A bejegyzés trackback címe:

https://kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr297569428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.06.24. 14:48:00

Szerintem maga a műfaj veri ki a biztosítékot. Csak az ostoba csinál magáról és tesz nyilvánossá egy olyan több száz tételből álló és rendszeresen frissített fotó sorozatot, amely által pontosan és nagyon kényelmesen pár óra alatt bármely idegennek kiszolgáltatja magát.

sanyix 2015.06.24. 14:52:57

@♔bаtyu♔: tudod a feltöltött képek láthatóságát lehet korlátozni. Ugye milyen fejlett a technika? Persze nyilván ha valakinek az értelmi képességei nem elég fejlettek ehhez, jobb ha nem is tölt fel semmit, sehova.

nem várt fordulat 2015.06.24. 15:01:25

Egyszer - kétszer ez jó poén, de, hogy valaki állandóan ezt tolja. Menjen be egy fotóshoz, oszt készítessen magáról fotót. :)

♔bаtyu♔ 2015.06.24. 15:25:11

@sanyix: Hű b+, de okos gyerek vagy te azt akurva.

És ha nem tudja, vagy pénteken jön rá, hogy már kedden kellett volna?

na menjél dicsekedni:)))))

Tudományos libsizmus 2015.06.24. 15:25:28

Szerintem eleve infantilis, aki saját magát fotózgatja. Ha meg közzé is teszi, az már egyenesen hülye.

sanyix 2015.06.24. 15:30:08

@♔bаtyu♔: Na ezért írtam, hogy "nyilván ha valakinek az értelmi képességei nem elég fejlettek ehhez, jobb ha nem is tölt fel semmit, sehova", csak nem akartam olyan durván célozni rád :D

Egyébként azt tudtad, hogy nem a Föld körül kering a Nap? Na látod, ma is tanultál valamit :D

♔bаtyu♔ 2015.06.24. 15:32:26

@sanyix: te ostoba meg kellett neked magyarázni, miért mondtál ostobaságot, de még ennek ellenére sem érted.

Olvasd el MÉGEGYSZER. Vagy inkább négyszer, talán megérted.

sanyix 2015.06.24. 15:39:20

@♔bаtyu♔: már megint terelsz. Nem tudtad, hogy lehet korlátozni a láthatóságot, én megmagyaráztam, hogy milyen fejlett a technika, és finoman utaltam rá, hogy a hozzád hasonló szerény képességekkel rendelkezők jobb ha nem csinálnak semmit.
Most miért vagy ilyen durcás emiatt? Vállald fel ami vagy, és fogd a gyurcsányra :DD

TFL · http://civilzone.eu 2015.06.24. 15:39:26

"Kétféle ember létezik: aki készített már magáról szelfit, és aki nem vallja be" - azért vannak ám még a földön nem kockák meg olyanok, akik a szelfi szót se értik, még ha egyre kevesebb is :D

a 288 millió fotó is nyilván bazi nagy szám, de azért elég messze van a hét milliárdtól

Trackers 2015.06.24. 15:40:11

@sanyix:

A feltöltött képek láthatóságát lehet ugyan korlátozni, de az csak a korlátozás dátumától lép életbe.

Azaz amit a korlátozás elött már felszívtak a tartalomszolgáltatók (pl google) az már örökre ott marad.

Nem beszélve arról hogy néhány képfeltöltö helyen bekonfigurált robot engedi a privát képeket is leszívni a tartalomszolgáltatók felé, avagy egyszerűen csak szar a jogosultság kezelő szoftver.

Bbogas 2015.06.24. 15:40:39

"Kétféle ember létezik: aki készített már magáról szelfit, és aki nem vallja be."

Ebből két dolog következhet:

1. A poszt írója téved.
vagy
2. Nem vagyok ember.

sanyix 2015.06.24. 15:41:24

@Trackers: ezért kell tájékozódni, és esetleg elkerülni az ilyen helyeket.

Bobby Newmark 2015.06.24. 16:49:04

2015van, ki a faszom jár még templomba? Mármint olyan, akinek nem nagy ző'd meg piros gombos telefonja van?

Kotkodus 2015.06.24. 16:59:46

a cikk egybemosott szerintem 2 külön problémát, nevezetesen a selfie-zést és a megosztást.

mindkettőt lehet a másik nélkül is helytelenül csinálni...

phaszfej 2015.06.24. 17:02:57

Fura jelenség. Képet készít valaki magáról és kirakja valami nyilvános helyre? Tehát úgy tesz, mintha valaki kíváncsi lett volna rá, miközben meg senki? Idióták ezek?

irdesmond 2015.06.24. 17:33:49

Nagyon jó dolog hogy kitalálták, ugyanis én legtöbbször egyedül utazom, és utálok megkérni bárkit, hogy ugyan fényképezzen már le. Az ilyen jó esetben is csinál egy nagyon vacak képet.
Egyszer Santiágóban kértem meg valakit hogy csináljon egy képet rólam a katedrális előtt (ez ott hagyomány) hát ímmel ámmal készült egy vacak (én egy idős hölgy vagyok, látom a fiatal embereken a kényszeredettséget)
Ez után csináltam magamról egy csomó szelfit és megcsináltam talán életem ez idáig legjobb képét.
És igen, azóta is csinálok magamról képet,hogy lássam magam és ha egyszer az unokám kívácsi lesz rá, akkor az is.
És igen, kiteszem a közösségi oldalra, hogy lássa akit érdekel: ilyen vagyok, ennyit öregedtem tavaly óta, nem a tablóképem van profilképként évek óta kitéve.

irdesmond 2015.06.24. 17:41:54

@Bobby Newmark: azt hittem hogy ez fajta hülye már kihalt, gyerekkoromban ettek ezzel, hogy már csak a nagyon buta és maradi emberek járnak templomba. Aztán egyszer kezembe akadt egy folyóirat, a Vigilia, és rájöttem, hogy én hívőként nem a nagyon buta és maradi emberekkel vagyok egy táborban, mert láttam hogy kik írnak oda cikket. De ez már a sötét 60-as évek voltak.
Persze az idők változnak, de a hülyeség örök.

phaszfej 2015.06.24. 17:42:07

@irdesmond: És annak mi értelme, hogy az ember lefényképezi magát utazás közben? Önimádó az öreg hölgy. Ha pedig az unoka kíváncsi, akkor csinál majd ő a néniről. De ha a szülei nem kíváncsiak és nem készítenek a banyáról, akkor ő sem lesz az.

cardiobascuralis 2015.06.24. 18:10:13

@sanyix:
Lehet korlátozni, mégis ki szoktak ezek szivárogni valahogy.
Minden rendszer feltörhető, csak idő kérdése. Feltörték már az NSA, a Kaspersky, a Microsoft szerverét is. Pedig ezeknél biztos erősebb valamivel a védelem, mint mondjuk az Index blogjain.

Szóval annyira azért nem fejlett az a technika.

@irdesmond:
Pedig igaz, ma már csak a nagyon buta emberek járnak templomba.
Úgy nevezik őket, hogy valláskárosultak.

efi 2015.06.24. 18:17:51

Szelfibot, wazze.
Egy kapa miért nem teszi meg ?

Beer Monster 2015.06.24. 18:58:25

@irdesmond: Hogy ez vajon hogyan jön ide. Hanem hívők legföljebb túristaként mennek templomba. Akik templomba járnak, azok inkább a vallásosak. Azért ezt nem illik összemosni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.24. 19:22:00

@Bobby Newmark:

Isten jelentősége növekszik, azaz ezért nagyobb a vallás iránti érdeklődés.

empoftla 2015.06.24. 20:30:24

@maxval bircaman felelős szerkesztő: A szcientológia is hasonló okok miatt növekszik

Celtic 2015.06.25. 15:46:31

Huh, meg szerencse, hogy nincs okostelefonom. Esz nelkul szelfiznem es megosztanam magam, ha lenne.

Bobby Newmark 2015.06.26. 10:10:21

@irdesmond: Amíg lesznek szellemileg igénytelen, vallásos emberek, akiknek jobban tetszik egy egyszerű mese a világ megértésére, mint VALÓBAN megérteni a világot, addig lesznek olyanok is, mint én, akik ezt a hozzáállást lenézik.

Én Asimovval értek egyet, addig nem lesz itt továbblépés az emberiség szintjén, amíg ezt a primitív babonás gondolkodásmódot le nem vetkőzzük. Ugyanis KURVÁRA visszafog, nem csak a történelem során, hanem a mai napig.

Jelenleg épp a fejlett nyugati világ elpusztításával fenyeget, ha nem tűnt volna fel. Sok esélye ugyan nincs rá, de ez a célja épp a törölközőfejűeknek ott a sivatagban.

Bobby Newmark 2015.06.26. 10:12:06

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Isten egy mém, és mint ilyen van hatása a világra. De a vallásosság Európában a szegénységgel korrelál.

Beer Monster 2015.06.26. 13:54:33

@Bobby Newmark: Az alapfogalom nem kulturálisan adódik át, hanem előhuzalozott, így nem lehet mém.

susztertangó 2015.06.30. 20:26:01

@irdesmond:
Nálamnálokosabb telefonom van és miközben harcoltam vele hogyan is kell fotózni, elkészült egy önarckép. Meghökkentő volt, nem a reggeli borotválkozáskor látott pofa. Ezen felbuzdulva gyakorlásképp lőttem egy sorozatot, mert nem is ismertem igazán a képes felemet.Az internetre csak egy rémisztőbbet avatárként teszek fel, a többi marad szórakozásnak a gépen, majd ha letöltöm a Photoshopot lesz mivel dolgozni. / A negativ élvezkedőkkel pedig nem törődünk, szükségük van rá./

Egy kocka kalandjai. Megosztani valód van? Írj emailt, küldj érdekes dolgokat, spamet is várunk! :) email: kockablog@gmail.com

Címkék

101 (17) 3d (5) 7 (5) 8 (11) 8.1 (5) adatvédelem (9) adobe (10) adóbevallás (5) adsense (31) adwords (11) akkumulátor (5) alkalmazás (56) amazon (16) analytics (13) android (98) apeh (14) app (15) apple (59) asus (6) baja ferenc (17) bank (16) bankkártya (5) billentyűzet (8) bithumen (5) biztonság (22) blackberry (6) blog (23) bloghu (8) böngésző (20) brand (8) captcha (10) chat (6) chrome (47) cib (8) css (5) dell (5) design (11) digg (5) digitális (5) divat (15) docs (26) domain (26) doodle (5) dr dedinszky ferenc (5) ebay (35) elektronikus ügyintézés (6) elnökválasztás (11) email (16) ennyike (18) érdekesség (183) excel (6) e kormányzat (10) facebook (126) fényképezés (6) firefox (20) flash (7) flickr (19) fotó (5) freemail (12) galaxy (32) geek (44) gmail (89) goldenblog (5) google (632) Google (10) google apps (5) google maps (7) grafika (7) hack (17) hacker (8) halloween (5) hálózat (6) hardver (5) hardware (11) hasznos (6) hiba (10) hitelkártya (5) hogyan (26) hotmail (6) howto (6) hp (6) htc (10) humor (150) ibm (16) igoogle (6) index (5) index.hu (7) infografika (16) informatika (7) ingyen (12) instagram (12) internet (257) ios (6) ipad (30) iphone (68) iphone 4 (5) iwiw (21) japán (6) játék (43) java (6) jelszó (7) kacat (8) kép (19) keresés (13) kereső (40) kickstarter (8) kindle (6) kocka (15) könyv (8) könyvolvasó (7) kopint datorg (8) kormányzat (5) kormányzati portál (32) közösségi (9) közösségi háló (7) központi rendszer (9) labs (5) laptop (11) lhc (5) like (5) link (159) linux (41) logo (8) loolek (96) lumia (8) mac (8) magyar (19) magyarország (14) magyarorszag.hu (14) magyarország.hu (39) mail (5) mailbox (8) mailbox.hu (5) maps (121) marketing (26) máv (7) microsoft (126) mini (5) mobil (60) mobile (6) mobilinternet (7) motorola (5) mozi (5) msn (8) múlt (9) myspace (19) mysql (7) nasa (6) nemzeti digitális közmű (10) network (6) nexus (13) Nokia (6) nokia (18) office (10) offline (5) okostelefon (11) olimpia (10) olvasói levél (5) opensocial (7) opera (13) otp (5) paypal (17) pdf (6) photoshop (13) php (5) play (7) plus (6) politika (7) posta (6) proda (5) programozás (13) reader (13) reklám (37) retro (13) router (8) röviden (6) rss (8) rtl klub (5) sablon (5) sajtóközlemény (24) samsung (54) Samsung (12) SAP (12) search (10) selfie (9) skype (6) sms (14) social (8) sony (8) spam (35) startup (6) statisztika (74) steindani (88) steve (6) streetview (57) support (5) surface (7) számítógép (7) szavazás (10) szelfi (8) t-mobile (5) tab (6) tablet (25) tárhely (7) telefon (36) telenor (13) Telenor (5) térkép (5) teszt (37) tok (7) töltő (5) torrent (18) touch (5) translate (6) tűzfal (7) tv2 (8) twitter (53) t mobile (16) ügyfélkapu (63) ügyfélkapu 2 (23) vélemény (91) vicc (15) videó (30) video (9) világválság (8) vírus (9) vista (7) vodafone (12) wave (5) web (13) webmasters (5) weboldal (5) wifi (10) wikipedia (11) win8 (11) windows (53) wordpress (7) yahoo (63) youtube (52) zene (20)

Címke feed

  • A bakancslistás Párizs II.
  • Zsúfolt légtér a víz felett
  • Rendez 2018: a közép-európai gőzmozdonyok "ki kicsodája"
  • Amikor Kubrick megmagyarázta a 2001: Űrodüsszeia végét
  • Az első Marvel film csak mellékszereplőkkel - A Hangya és a Darázs
  • Egy nehéz nap családja
  • "Olyan rafkós ez a gyerek!" Kis manipulátorok?