Fizessem meg a nevet?

Sokakban felmerül a kérdés, most miért fizessek meg egy "márkás" laptopot, amikor ott csak a névért kell fizetni. Az ilyen mítoszokat akarom megcáfolni most, mert a minap egy egészen jó noname laptop és wifi páros miatt hívott egy ismerősöm, hogy segítsek. A laptop amúgy win 8.1-et futtat, winchester mellett egészen kellemes sebessége volt, mondom ezt én akinek az összes gépében SSD van...

Elég sokat szenvedtem és a lényeg az, hogy NINCS benne WPA2, vagyis kihagyták a chipet, csak WPA van benne, de mire rájöttem, hogy ez a gond, addigra eltelt némi idő és anyázás. Szóval EZÉRT érdemes neves laptopot venni, mert lehet, hogy 10-20 ezerrel drágább, de valójában nem hagynak ki ilyen 1-2 dolláros chipet belőle, mert abban a tételben amennyiért egy Lenovo veszi (ha nem maga gyártja....), abban a tételben egy ilyen kódoláshoz illeszkedő chip nem kerül többe mint 1-2 dollár.

Szóval olcsó húsnak híg a leve, tartja a közmondás és igaz is, ezért kell venni normális laptopot, hogy ne érjenek ilyen meglepetések. 

Wikipedia szerint 2005 körül terjedt el a chip és ezt írja "Így 2006. március 13-ától kezdődően gyártott minden vezetéknélküli eszköz kötelezően a WPA2 szabvány szerint készült, tehát „Wi-Fi”-jelöléssel ellátott." ami NEM igaz, mert nem működött WPA2-vel a laptop, tehát kihagyták belőle. A noname laptopok (és gépek, vagy bármi elektronikai cuccok) sajnos ezzel tudnak versenyezni, sok-sok 1-2 dolláros dolog van kihagyva és máris nagyobb a profit, de a laptop sem drágább, vagyis "versenyképesebb" az ár.

Ugyanez igaz a tabletre, asztali gépre és mindenre, sosem tudhatod mi maradt ki....

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Hol vannak a menekültek?

Segítek, a titkosszolgálatnak (najó talán a magyarnak nincs, kitudja...), van egy co-traveller programja, aminek az a lényege, hogy ha a mobiltelefonok egy irányba mennek, akkor azokat együtt mozgóknak lehet tekinteni. Ez lehet passzív, pl. vonat, ahol sok óráig mindenképpen társ-utazó leszel és sántikálsz rosszban és van aktív, amikor meg beülsz egy autóba és mentek, szövetkeztek a világ ellen.

Nos, ha a menekülteknek van okostelefonja, márpedig van és fizikailag belépnek az országba, a mobiltornyok ki tudják őket szolgálni, lévén feljelentkeznek a hálózatra (szóval van elég kapacitás a napi plusz 2000 emberre), akkor akik azon a határszakaszokon belépnek, azokat társ-utazóknak kell tekinteni. Sőt, a kerítésre lehetne rakni jelölő mobilállomásokat, amik az ott tevékenykedő okostelefonoknak az adatait azonnal bedobja egy adatbázisba és készen is van, megvannak a menekültek. 

Miért is jó ez? Mert ha kilép az országból tudjuk, ha nem ment el Bicskére, tudjuk, hol van? Balhézik? Lekapcsoljuk a telefonját, ennyike. 

Tiszta informatika, igaz nem kevés munka, nem kevés tudás és erőforrás kell hozzá, végső soron pénz kell hozzá, de talán okosabbak lennénk ha bevetnénk mi is egy ilyen programot.

Ja emberi jogok? Igen, azok vannak, meg vannak mellette higiéniai dolgok, meg kötelesség, meg alázat és még sorolhatnám, hogy mit kellene a másik félnek is betartani, gyakorlatilag a menekülteknek, ha van balhézás és nem megyek Bicskére, akkor még mindig jobb elektronikusan visszavágni, mint gumibottal, le kell dobni a hálózatról a telefonját és küldeni rá egy SMS-t, államérdekekből a telefonja felfüggesztve, forduljon a legközelebbi menekülttáborhoz...

Najó tehát térjünk vissza az informatikára, ha nincs co-traveller a magyaroknak, akkor még mindig van háromszögelés és egy határszakasz amit figyelni kell, meg van autóra szerelhető mobilállomás, tehát minden lehetőség meg van arra, hogy meg tudjuk őket figyelni, ha akarjuk...

Meet co-traveller program

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

PROJEKT GUMIKACSA

Kedves Barátaink,

Elnézést kérünk, hogy a héten nem adtunk hírt magunkról, de a vihart követően csak mostanra tértünk magunkhoz és végeztük el a közvetlen veszély elhárítását.

Sajnos úgy tűnik a kár jelentős, az eszközparkunk egy része elázott és így átmenetileg vagy végleg használhatatlanná vált, alapanyagok és helyiségek váltak a víz áldozatává.

A FabLab Budapest nyitott innovációs közösségi műhely most a Ti, a közösség segítségét kéri ahhoz, hogy helyrehozzuk a károkat és újranyithassunk. Szeretnénk mihamarabb visszatérni az innovációs és kreatívipari körforgásba.

Az elmúlt két napban sokan aggódtatok értünk és kérdeztétek mire lenne szükségünk, hogyan tudnátok segíteni. Arra szeretnénk Bennetek kérni, hogy előlegezzétek meg nekünk a bizalmat és segítsetek talpra állni, azzal, hogy szolgáltatásainkra előre váltotok bérletet, melyet újranyitást követően tudtok felhasználni.

A bérletről bővebben:

A bérlet díja 10.000 Ft + ÁFA, melyet számla ellenében, átutalással tudtok megvásárolni. Felhasználható 2015.12.31-ig a Fablab Budapest által nyújtott bármely szolgáltatásra. Ez az összeg közel 50 perc lézervágásnak, vagy 5 óra 3D nyomtatásnak feleltethető meg.

Aki bérletvásárlással, vagy egyéb felajánlással szeretne segíteni bennünket, írjon a hello@fablabbudapest.com email címre, Gumikacsa megjelöléssel. A levélbe írjátok be a neveteket, lakcímeteket és az adóazonosító jeleteket; cégek esetén a cégnév, székhely és adószám megadása szükséges, ahhoz hogy ki tudjuk állítani a számlát. Ezt válaszlevelünkben fogjuk megküldeni Nektek.

Amint sikerül újra megnyitni, óriási bulival szeretnénk kedveskedni Nektek! A bérletvásárlók közül kisorsoljuk azt a szerencsés nyertest is, aki hazaviheti kabalaállatunk 3D nyomtatott mását.

A felújítással és működéssel kapcsolatos fejleményekről folyamatosan értesítünk Benneteket, kövessétek továbbra is Facebook oldalunkat!

Támogatásotokat és türelmeteket előre is nagyon köszönjük!

A Fablab Budapest csapata

11923279_799176893534947_4075578083875842329_o.jpg

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

MIHEZ HASZNÁLHATOM POWER BANK KÉSZÜLÉKEMET?

Tényleg azt hitted, hogy a vésztöltőddel csak a mobilodat tudod feltölteni? Nagy tévedés. A Power Banknak nevezett kütyük hordozható külső akkumlátorok, melyek lemerült mobiltelefonok, tabletek és egyéb mobil eszközök újratöltésére készültek. Összegyűjtöttünk 5 eszközt, amit könnyedén tölthetsz power banked segítségével.

Mobil a zsebben, tablet és vésztöltő a hátizsákban, nemsokára indulhat a társaság. Jó, hogy megvetted a power banket, nem kell minden nap dugaljzatra vadászni, ráadásul most már a tabletet is van értelme magaddal hozni, hogy elteljen valahogy az a vonat -vagy autóút.

Sokan itt befejezettnek is tekintik a power bankek munkáját, hiszen mi másra is lehetne használni egy ilyen holmit? Nos, az USB-kütyük korában elég sokmindenre. Ezekből gyűjtöttünk össze egy útravalót.


USB elemlámpa

Ha az ember egy napnál több időre mozdul ki otthonról, mindig jól jön egy fényforrás. De minek cipeljen magával külön elemeket, ha vele van egy tíz amperórás akkumulátor? Emellett ma már rengeteg USB-ről tölthető elemlámpa kapható, így a beszerzés nem, legfeljebb a választás okozhat némi gondot.

proda.jpg

USB ceruzaelem

Sok eszköz még mindig a múlt század technológiáját használja. Ha ez az egyetlen hibája a kütyünknek, akkor ne a berendezést cseréljük le, hanem az elemet. Ma már kaphatók USB-ről tölthető ceruzaelemek - ezekkel és a vésztöltőnkkel felfegyverkezve nincs az a hosszú hétvége, amin ne tudnánk végig használni mondjuk egy régebbi fényképezőgépet.

usb-elem-akkumulator-proda.png

USB masszázslabda

Egy többórás autó -vagy vonatút bárki hátát megviseli, és ha a saját ágyunktól messze hajtjuk álomra a fejünket, akkor másnap nyaktájékon előfordulhatnak problémák. Ha pedig senkit nem tudunk rávenni a társaságból, hogy átgyúrja a sajgó testrészt, akkor jól jön egy erre kitalált céleszköz. Persze már ebből is van USB-ről tölthető típus, így a power bank segítségével kisimultabban indulhatunk neki a napnak.

 

USB italhűtő

Forró nyári napon meleg italt kortyolgatni felér az önkínzással, de sokszor nincs más. A jégakku garantáltan felmelegszik az első nap, azután pedig már csak felesleges ballaszt, hideg sör vagy üdítő pedig nincs minden sarkon. Erre a ploblémára kínálnak megoldást az elektromos italhűtők, amikből - természetesen - létezik USB-s változat is. Ha utazásra szánunk egy ilyet, akkor érdemes egy teljesen zárt verziót választani és fontos, hogy ne várjunk csodát egy ilyen kütyütől. A legtöbb ilyen eszköz egy 0,33 literes üdítősdobozra lett kitalálva. Ezt sem hűti ugyan jéghidegre, de hidegen tartja - és sok esetben ez is életmentő lehet.

proda-.jpg

USB ventilátor

Amíg az ember úton van, addig mindenhol működik - ha jobb nem is -  a szovjet légkondi. Baj csak akkor van, ha huzamosabb ideig helyhez van kötve valaki, mert akkor egy nyári kánikulában az árnyék és a védőital sem biztos, hogy a kívánt komfortérzetet nyújtja. Ilyenkor jön jól egy apró ventilátor, ami elzümmög a puszta közepén is, és ha kell, órákon át vidáman görgeti az arcunkon a verejtékcseppeket. Ezer és egy USB-re csatlakoztatható változat van, válasszuk ki a Nekünk megfelelőt.

proda--.jpg

Létezett valaha egy érdekes áramforrás. Méretre nem sokkal volt kisebb a mai power bankeknél, nagyjából ugyanakkora feszültséget adott le, de nem volt tölthető. Hja, és a kapacitása a töredéke volt a ma ismert vésztöltőkének. Zsebtelepnek hívták. Akkoriban rengeteg “mobil” eszköz gyári áramforrása volt, és rengeteg barkács használta valamelyik projektjéhez.

Úgy tűnik, a zsebtelep, más formában ugyan, de visszatért. A fenti válogatás csak pár kiragadott példa abból, hogy még mi mindenre lehet használni a power bankeket, és a barkácsoló kedvűeket még meg sem szólítottuk. Ráadásul még bőven van ezen a téren megvalósításra váró ötlet, így a kifejezetten power bankekkel használható eszközök választéka minden bizonnyal bővülni fog a jövőben. Ennek ismeretében mostanra csak egy kérdésünk maradt: idén ugye nem felejted el berakni a hátizsákodba a vésztöltődet?

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

re: Magyarország 600 milliót fizetett a világ legostobább hekkereinek

Ezzel az egésszel tudjátok mi a baj? Szerintem nem is az ami kiderült, az a baj ami nem derült ki:

  • Ha nem "profi" hekkerek tolták fel őket, akkor bizony a profi "katonai" hekkerek már rég megszerezték azt a 400GB információt, szerintem ez a 400GB információ már a múlt, a fele nem igaz, csak a médiának kell csámcsogni, ha meg valódi IP címek, jelszavak vannak benne, akkor úgy kell nekik....
  • Ha ennyire letojták a Hacking Team tagjai a biztonságot, mi van ha a profi hackerek már rég feltörték az olasz programot és trójait raktak a kémprogramba, amit a titkosszolgálatok megvettek?
  • Ha a program kommunikált haza, akkor vajon az olaszok kémkedtek a kémeknél és annak mi a következménye, milyen titkok kerültek ki itthonról? Ezek után miért is fizettük tovább az olaszokat? 
  • Egy twitter fiók a bizonyíték? Bocsánat de a Twitter (és a többi nagy cég, lásd Facebook) hivatalos felkérésre elmond mindent a hatóságoknak, utána kellene menni?! Ha nem mennek utána (nyilvánosan), akkor az egész valamelyik amerikai titkosszolgálat műve és minden meg volt előre tervezve, ez is ami történik.
  • A torrentet is fel kellett tölteni először valakinek és ha minden igaz akkor nem Tor-ra rakták fel, szóval akkor miért is nem lehet annak is utána menni? Lásd előző pont vége.

Ez már tényleg csak kukacoskodás, de:

  • Minek kell mindkettő magyar titkosszolgálatnak ugyanazt a programot megvenni? Nem lenne olcsóbb ha a Miniszterelnökség venné meg és használja az a titkosszolga amelyik akarja? Ez pazarlás, vajon hány ilyen program van még, amiért duplán fizetünk azért mert a titkosszolgálatok sem bíznak egymásban, vagy nem is érdekli őket, hogy mennyi adóforintot költenek el feleslegesen?!

Az már csak elméleti kérdés, hogy miért kell a titkosszolgálatoknak megvenni ilyesmit? Vajon 300 millió forintból nem futotta volna rendes hackerekre akik szoftver nélkül belépnek bárhova és bármit elvisznek? De tényleg megválaszolhatná valaki ezt a kérdést, annyira érdekel, hogy akkor most a titkosszolgálat miért függ a külföldi erőforrásoktól? Rendben, kicsik vagyunk de ha adunk a hackereknek 2 millió Ft-os fizetést havonta, akkor a majd 2 millió euroból mennyi hackert lehetne fizetni? 25-öt legalább és nem érdekel az sem, hogy van állami bértábla, akkor ki kell külső cégbe szervezni, biztos lenne bár hacker aki hatósági igazolvánnyal akarna hackerkedni és kiélhetné a vágyait, hogy ül a BMW-ben, kap havi 2 milliót és "bármit" megtehet... 

Itt az Index poszt is, ha nem tudnál miről beszéltem az előbb.

go-home-nsa.jpg

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

A sötét oldal is szelfizik

facebook_1436290074063.jpg

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Selfie bot vs okostelefon: Hogyan csatlakoztassak selfie botot okostelefonhoz?

Selfie-m selfie-m, mondd meg nékem… összeraktunk egy selfie bot csatlakoztató kisokost, hogy ne Neked kelljen a fórumokat bújni, ha selfie botod és a mobilod nem jönnek ki egymással.

Nem történik semmi. Állsz bambán, aztán valami eszedbe jut, ezt ide, azt amoda… megint semmi. Újabb próbálkozás. Még mindig…

Egyszerű szerkezet ez a selfie bot, csak egy gomb van rajta, de ez pont elég ahhoz, hogy galibát okozzon. Ha nem működik, nem feltétlen Veled van a baj, kompatibilitási probléma is lehet a háttérben. Háromféle selfie bot van, amit háromféle mobil operációs rendszerrel tudsz párosítani, ami már jóval több kombináció az egészségesnél. Botból ugye van gomb nélküli (ez egyszerű), van drótotos, amit a füles kimenetébe kell dugni, és van bluetooth változat. Oprendszerből van iOS, Android és Windows Phone, amik mind máshogy viszonyulnak digitális partvisnyelünkhöz. Vegyük sorra a tényezőket!

selfie-bot-proda_2.jpg

Bluetooth csatlakozás

A “kékfogú” csatlakozás elsőre macerásnak tűnhet, de valójában nem olyan nagy kunszt. Ezt így vagy úgy mindegyik oprendszer ismeri, a párosítás és a funkciók használata operációs rendszer- és alkalmazásfüggő. Ha probléma merül fel, akkor először ellenőrizzük a párosítást, és ha ez után még mindig nem működik a gomb, akkor nézzünk körül az alkalmazás beállításai között. Ne feledjük, hogy a bluetooth eszközöknek külön eleme van, amit szintén érdemes ellenőrizni. Végső esetben pedig próbálkozhatunk más fotó alkalmazással is.

selfie-bot-proda-_1.jpg

Vezetékes csatlakozás

Sok selfie bot gombja a fülhallgató aljzatán keresztül kommunikál a telefonunkkal.

A Windows Phone a legegyszerűbb, mert itt mégsem kommunikál. :( A Lumiás-selfiebotos társadalomé az együttérzésünk, de állítólag a Windows 10 már ismerni fogja ezt a funkciót. 

Az Apple felhasználóknak ennél jóval könnyebb a dolga, mivel az ő botjuk elvileg iOS5-től zavartalanul kell tudjon utasítást küldeni a telefonra.

Vállalkozó kedvűek számára az Android nyújtja a legnagyobb kihívást, mert ezzel hol működik, hol nem. Az Androidba 4.3-tól van integrálva a hangerőszabályozóval történő fényképfelvétel, amit a selfie bot is használ. Csakhogy sok gyártó belepiszkál a szoftverbe, és saját verzióval forgalmazza a készüléket. Az eredmény: nem működik a selfie bot.

Mindenekelőtt úgy ellenőrizhetjük a készülékünket, hogy a botot csatlakoztatva kimegyünk a főmenübe (megnyomjuk a kis házikó ikont a telefonon), majd megnyomjuk a selfie bot gombját. Ha a telefon ekkor megemeli a hangerőt (esetleg valami más funckiót elindít), akkor a bot jól működik és kommunikál a mobillal. Egyéb esetben jobb, ha lemondunk erről a funkcióról, vagy felcsapunk Android programozónak.

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy a bot működik, akkor először is nézzünk körül a fényképező appunk beállításai között. Sok verzióban ott van a “hangerőszabályozó funkciója”, vagy valami ehhez hasonló menüpont. Itt állítsuk be a képfelvétel opciót, ami után elvileg működni fog a selfie bot gombja is.

Ha nem találunk ilyen opciót, akkor kénytelen vagyunk új fényképezőappot telepíteni. A Powercam és a Capture360 Ultimate biztosan működnek, de ezeken kívül is rengeteg alkalmazást találhatunk erre a célra.

A régebbi Androiddal rendelkezők is próbálkozhatnak letöltött alkalmazásokkal, de ezeknek a működését nem tudjuk garantálni - ellenben kíváncsian várjuk a tapasztalatokat kommentekben.

Gomb nélkül

A végére hagytuk a legegyszerűbbet, egyszersmind a tanácsot arra az esetre, ha a fenti tippek mind kudarcot vallanak. Ha a selfie botunk gombját nem is tudjuk használni, még mindig beállíthatunk időzítőt vagy mosolyfelismerőt a készülékünkön. Ez persze egy kicsit kényelmetlen, de cserébe biztosan működik.

selfie-bot-proda---.jpg

… és a Blackberry?

A Blackberry felhasználók joggal méltatlankodhatnak, hiszen őket oprendszerestül kihagytuk… eddig. Nagyon úgy tűnik, hogy a Blackberry natívan nem ismeri fel a vezetékes selfie botot, így a Blackberry tulajdonosok valami áthidaló megoldást lesznek kénytelenek használni (a Bluetooth nyilván itt is működik). Viszont minden BlackOS usert bátorítunk arra, hogy kommentben ossza meg a tapasztalatát, mert az ezzel kapcsolatos információ ritka, mint a fehér holló.

Néha egy triviálisnak tűnő probléma is okozhat komoly fejtörést. Reméljük, hogy a fenti leírással eloszlattunk néhány felhőt, és minél több selfie bot tulajdonos számára oldunk meg egy alkalmi problémát.

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Dwayne Johnson selfie rekord kísérlete

Ha rekordok, akkor nem feledkezhetünk meg a selfiek rekordjairól sem.

Az elmúlt években felrobbant a közösségi média a szelfie láztól. A celebek és gyakorlatilag mindenki magát fotózza – vagy tükörben vagy selfie bot segítségével. és van, akit a férje fotóz, mint például Kim Kardashian-t Kanye West.

selfie-bot-proda_1.jpg

Ha a rekord és a selfie szó egy mondatban szerepel, akkor mindenképpen meg kell említenünk Ellen DeGeneres híres Oscar szelfijét, amit több, mint 3,3 millióan osztottak meg a Twitteren és átmenetileg össze is omlott a közösségi oldal rendszere.ellen-degeneres-selfie-vogue-3march14-twitter_b_1440x960.jpg

Szintén szót érdemel a „Szikla”, azaz Dwayne Johnson legfrissebb Guiness Rekord kísérlete. A híresség legújabb filmje, a San Andreas (magyarul: a Törésvonal) bemutatóján sikeresen készített magáról és rajongóiról pontosan 105 fényképet 3 perc alatt.

selfie-bot-proda-.jpg

A türelmes érdeklődőknek videó is készült az eseményről: https://www.youtube.com/watch?v=_PsaU-Jt-2c

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Microsoft Excel Android..

Ne máááár, a fájl neve egyébként EsetiMegrendelés_Név.xls volt, szóval nem hosszú és nem volt benne nagyon speciális karakter sem, annyira jó, hogy van Excel androidra és a régi Microsoft Office alkalmazás meg már nem nyitja meg a fájlokat....

screenshot_2015-06-29-10-26-51.png

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Nincs több selfie bot Disneylandben

A mai naptól kitiltották a selfie botokat az amerikai Disneyland vidámparkokból.

selfie-bot-proda.jpg
A selfie botok használata korábban is tiltott volt már a vidámpark játékai használata közben, de biztonsági okokra hivatkozva mától már be sem lehet vinni a vidámpark területére a selfie botokat. Az amerikai megszorítást még a héten követi a párizsi és hongkongi vidámpark hasonló intézkedése.

Az eszközök használata ellen egyre több helyen lépnek fel, úgy mint az Apple éves WWDC konferenciáján vagy egyes futball meccseken és galériákban.

A selfie botokat minden esetben körültekintően és felelősséggel kell használjuk - nem ér meg egy jól sikerült selfie, egy esetleges balesetet. A selfie etikettről írtunk már korábbi cikkünkben, olvasd el azt is.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

A nagy magyar szelfi-szótár

iphone-6-selfie-camera-taptapflip-download.png

Szelfi: kép magadról

Melfi: kép magadról, és főhelyen a dekoltázsod van

Felfi: kép magadról, valahonan felülről (pl. idomított sirállyal): felfi (nem összekeverendő a pösze szelfivel)

Kellfi: muszáj egy képet csinálnod magadról, mert a netrandin kérik

Kelfi: kép magadról, de igazából káposzta vagy

Cselfi: kép magadról, de úgy, mintha más csinálta volna

Nyelfi: kép magadról, közben nekimész az oszlopnak, ami belveri a szádba a telefonod, ami ezután a gyomrodban köt ki

Petőfi: ha Segesváron nem látszol, vagy anyám tyúkját fotózod

Honfi: nemzeti lobogóval készült kép

Bánfi: egy kép magadról, és nagyon dús hajad van

Telfi: kép magadról a nagyfater piros tárcsázós telefonjával

Szelfa: kép magadról, és szent vagy

Szelfő: kép magadról egy forró kondérban

Szellő: kép magadról miközben vadászol

Szeldeszka: kép magadról, de nincs melled

Szeletel: kép magadról, de kiderül, hogy Volga és a Dnyeper közötti földrajzi terület

Delfi: önkép csonka vízi-emlőssel

Elfi: önkép Legolasról

Jelfi: önkép szemafórral

Velfi: valaki megkér, hogy szelfizhessen veled

Szelvény: önkép annak bizonyítására, hogy találatod volt a lottón

Szelindekbulldoggal készült kép

Szeldzsuk: ha török is van a képen

Szörfi: egy kép, amikor szörfözöl

Sörfi: egy kép amikor sört iszol

Shellfi: egy kép amikor tankolsz

Szelfiam: egy kép a fiaddal

Szelelfi: egy kép amikor defektet kaptál

Szelfhi: egy kép a görög haveroddal

Szelflinta: egy kép ha a vadnyugaton vagy

SzelfiZ: egy kép Zorróval

Szelfix: egy kép a gall haveroddal

sxhteyv.jpg

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Selfie etikett: avagy a selfizés íratlan szabályai

Kétféle ember létezik: aki készített már magáról szelfit, és aki nem vallja be.

A szelfizés, mint műfaj egy-két éve még sehol nem létezett, mára viszont a mindennapjaink elválaszthatatlan részévé vált. Mint fehér holló olyan ritka az, aki még soha életében nem használta arra az okostelefonját, hogy saját magáról képet készítsen vele. Csak az Instagramra közel 288 millió képet töltöttek fel a #selfie címkével ellátva, így bátran kijelenthetjük, lassan érdemes beszélni a hozzá tartozó íratlan szabályokról is, amiket érdemes betartani.


Szelfizz biztonságosan!

A legfontosabb, hogy szelfizés közben óvd magad és mások testi épségét és ne tégy kárt semmiben. Szelfizés közben minimum egy kezed és egy szemed foglalt, így az egyébként elég biztonságos helyek, helyzetek is neccessé válhatnak. Arra sem árt figyelni, hogy ha véletlenül elejted a mobilt, akkor csak fel kapnod a fűből, vagy például utána kell menned érte a Balaton fenekére.

selfie-bot-.jpg

Szelfizz konszolidáltan!

Tulajdonképpen minden fotóra igaz, de a szelfire különösen: ha nem szívesen mutatnád meg az anyukádnak vagy a főnöködnek, akkor jobb, ha kapásból törlöd. Az internet nem felejt. Egy évekkel korábban készített „szexi” szelfi a legrosszabbkor tud előbukkanni, és akkor már hiába magyarázkodsz, ugrott az előléptetés (rosszabb esetben a munkahely), vagy éppen pont ellenkezőleg, emiatt vesznek majd fel, de ott nem biztos, hogy akarsz dolgozni. Gondold meg, mit osztasz meg magadból.

selfie-bot---.jpg

Szelfizz tisztelettel!

Megfigyelted már, hogy egy szelfi botot sem látni a vasárnapi misén? Vannak helyek, amiket egyszerűen nem lehet összeegyeztetni a szelfi műfajával. Ez van. Mivel a szomorú szelfi paradox dolog, hagyd a zsebedben a mobilodat, ha mások tiszteletet vagy együttérzést várnak tőled és inkább rájuk figyelj magad helyett. Igen, még akkor is, ha nagyon unatkozol.

selfie-bot--.jpg

Szelfizz diszkréten!

Említettük már, hogy nem mindegy, mit osztasz meg magadról. Ugyanez vonatkozik másokra is: lehet, hogy a barátnőd este még vidáman pózol Veled, de másnap józanul már esze ágában sem lesz bevállalni a képet. Ha mást is szerepeltetsz a szelfiden, akkor az a minimum, hogy ezt tudatod vele. Az sem árt, ha megmutatod neki az elkészült képet és megkérdezed, hogy mehet-e a fészre. Lehet, hogy valaki furcsállja majd ezt az udvariaskodást, de hidd el, értékelni fogják a hozzáállásodat.

Szelfizz ízléssel!

Ha nem Te szeretnél lenni a legfrissebb vizuális hulladék a közösségi hálón, akkor jobb, ha ízléssel állítod össze a szelfidet. Korábban írtunk már róla, hogy mik a szelfizés legfontosabb szabályai, így most csak néhány szóban foglaljuk össze a lényeget: válassz egy megfelelő környezetet, ügyelj a külsődre és legyél természetes. Rossz hír: kacsaszáj kizárva.

A szelfidet több százan, esetleg több ezren láthatják majd. Ezt mindig gondold végig, és próbálj olyan tartalmat megosztani velük, ami feldobja és nem lehúzza a napjukat.

Szelfizz selfie bottal!

Addig nyújtózz, ameddig a karod bírja. Egy idő után viszont majd nem bírja. De sebaj, erre is van már megoldás. Manapság pár ezer forintból hozzájuthatsz már egy selfie bothoz, ami az igazán tökéletes szelfik titka. Így aztán olyan képeid lesznek, mintha egy fotós követné minden léptedet. Mindemellett a selfie bot használata során sem árt odafigyelni néhány apróságra. Ha szelfi botot használsz, igyekezz nem forgolódni vele, ha manőverezned kell, tartsd le vagy szorítsd magadhoz. Ügyelj arra, hogy mi van a szelfi bot környékén; aligha veszik majd jó néven, ha valakit, valamit leversz vele. Mielőtt selfie botot használsz, tájékozódj róla, hogy nem korlátozzák-e a hasznos kiegészítő használatát. A vörös szőnyegről például már kitiltották, így a celebek gyorsabban haladnak végig rivaldafényben.

selfie-bot.jpg

Nagyon úgy néz ki, hogy a szelfiben elsősorban nem is a műfaj, hanem a hozzá kapcsolódó viselkedésforma veri ki sokaknál a biztosítékot. Az alapvető szelfi illemszabályokat nem árt tehát figyelembe venni. Ezeknek a betartásával ugyanis a szelfi, ha nem is maradandó, de legalább vállalható műfaj lehet.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Emlékeztek Tom-ra a Myspace-ről?

Nem, NEM?? Najó akkor itt a fényképe:

0616-tom-anderson-myspace-friend-now-photos-768-launch-480w.jpg

Így azért már biztosan ismerős, Ő volt az, aki mindenkinek az ismerőse volt, manapság meg így néz ki:

0616-tom-anderson-myspace-friend-now-photos-768-reveal-480w.jpg

Tom Andreson a neve amúgy és akkor lett sokaknak a barátja, amikor co-founderként belépett a Myspace életébe. Az ott keresett pénzből azt írják, hogy "internetes vállalkozó" lett, jelenleg 60 millió dollárja van és amúgy odaát még a celeb státuszt is megkapta, Justin Timberlake-kel is üzletelt.

 

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

A tökéletes selfie titka

Mikor láttál utoljára nagyon rossz szelfit? Ma? Tegnap? Segítünk, hogy a tiéd ne ilyen legyen!

Manapság rengeteg olyan holmi válik mindenki számára elérhetővé, ami évekkel ezelőtt csak egy szűk, tehetős réteg, vagy profi szakemberek kiváltsága volt. A kezdetekben a fényképezés egy drága és nehézkes művészet volt, amihez külön sátor járt. Manapság már nem lehet kapni mobilt fényképezőgép nélkül. Sok évvel ezelőtt a tévé és az újság mamut cégek privilégiuma volt, ma meg már van Youtube, Facebook, és negyed óra csinálni egy blogot a Wordpressen.

A média fogyasztása után már a média készítése is eljutott a tömegekhez, és mint a fogyasztásnál, úgy a másik oldalon is a többség a bulvárt választja. Ma már mindenki lehet Facebook-celeb, és ehhez a mobiljánál nem is kell több.

Persze túlzás lenne azt állítani, hogy a szelfi műfaja kizárólag ezt a célt szolgálja, de a helyzet az, hogy a közösségi oldalak tele vannak nagyon rossz szelfikkel, pedig ezt a műfajt igenis lehet jól és igényesen csinálni. Összegyűjtöttünk pár szempontot, amit ha betartasz, nemigen fogsz mellényúlni.

A technika

Ha mobillal próbálsz profi képet készíteni az nagyjából olyan, mint kemping bringával indulni a Tour de France-on: a siker nem garantált. Ja, hogy neked iPhone-od van? képzeld, egy átlagos kompakt gép azt is kenterbe veri.

 paul-maccartney.jpg

Ha fényképezel, akkor érdemes ehhez egy olyan eszközt használni, amit erre gyártottak, és nem egy olyat, ami mellesleg ilyen funkcióval is rendelkezik, mert tetszik vagy sem, egy vacak mobillal még a facebookon se leszel sztár. Persze nem kell mindjárt egy tükörreflexes gépért rohanni. Ma már a kicsi, kompakt eszközökkel is lehet egészen csinos képeket készíteni, és szükségmegoldásként elég sok profi használ iPhone-t, ha épp tényleg nincs más a keze ügyében. Emellett jól jöhet pár kiegészítő, például a szelfi bot mostanában nagyon népszerű.

Van rossz hír is: azzal, hogy elkattintottad a képet, nem vagy kész. Ha a Photoshopot profi modelleken is használják (rajtuk csak igazán…), Te miért hagynád ki? De hogyha a Photoshopot nem vágod, esetleg nem vagy számítógép közelében, akkor az Instagram is megteszi. Azért csak óvatosan az effektekkel!

A környezet

Hidd el, a fürdőben szelfizgetni nem menő. Már nagyon régen nem. A szelfinek ugyanis két része van: Te, meg minden más körülötted, és az utóbbi nagyon is számít. A lényeg, hogy legyél valahol, legyen valami körülötted, ezt hívják kontextusnak. A vacsorával szelfizők például ösztönösen ráéreztek erre, de a sor itt bőven nem ér véget: szelfizhetsz mindennel és mindenkivel aki, ami érdekes, vagy jól néz ki.

selfie-eurofighter.jpg

Ügyelj a kamera mögül, esetleg felülről jövő megvilágításra, keresd a lágy természetes fényt, haladók kifejezetten játszhatnak ezzel. Az is fontos, hogy megválogasd, mi és hogyan legyen a képen, amivel el is jutottunk a következő szemponthoz.

A kompozíció

Azt, hogy alulról nem fényképezünk, megkeressük az előnyösebb oldalunkat, és igyekszünk rendes testtartást felvenni, mindenki tudja. Az már nehezebb, hogy önmagadat harmonikusan illeszd be a képbe, vagyis hogy egy jó kompozíciót állíts össze.

8231142921_c5340e7756_z.jpg

Itt legfeljebb ökölszabályok vannak, például az egyharmad-kétharmad szabály: oszd fel a képet valamelyik irányba, és te legyél az egyharmadán, a háttér meg a kétharmadán, vagy fordítva. Ez az, ami kinyújtott kézzel már necces, itt jól jöhet a szelfi bot, esetleg valami más trükk.

A történet

2014-ben az ismert showműsor-vezető, Ellen DeGeneres felrakott magáról egy szelfit a Twitterre, amit néhány kollégája körében készített. A kép háttere teljesen homályos volt, a megvilágítás nem volt épp műtermi, és látszott, hogy agép nagyon küzd azért, hogy kihozzon valamit a fókusszal.

Egyetlen érdekessége volt a képnek: a 2014-es Oscar-gálán készült élőben, így Ellen-t csupa hollywoodi sztár vette körül. A kép akkora forgalmat generált, hogy összeomlott a Twitter.ellen-degeneres-selfie-vogue-3march14-twitter_b_1440x960.jpgMinden ember szereti a történeteket, szereti, ha valaminek története van. Itt persze nem az a tanulság, hogy csak az Oscar-gálán van értelme szelfizni, vagy hogy a szelfid mellé egy kisregényt kéne írnod. A lényeg az, hogy mindenki tudja valamihez kapcsolni a képedet, amiben egy-két sor képaláírás sokat segít.

Te

A szelfi központja mégiscsak maga a képalany, vagyis Te. Döntsd el, hogy mire vagy büszke, mit szeretnél megmutatni (ízléssel!). Válaszd ki, hogy az arcod melyik fele előnyösebb, és inkább azt fényképezd. Vegyél fel olyan testtartást, ami kidomborítja az előnyös testrészeidet, ugyanakkor természetesen hat. Itt megint jól jön a szelfi bot, mert a karod egy sokkal pihentebb, természetesebb tartásban lehet a segítségével. Kerüld a mesterségesnek ható pózokat és arckifejezéseket, hidd el, minél őszintébbnek tűnsz, annál erőteljesebb a kép.

cory_richards_explore_mm8141_004-2-349x400.jpg

A szelfi egy könnyű műfajnak tűnik, de nagyon nem az. Itt egy személyben és egy időben vagy a modell és a fotós, és egy rossz képre nem mentség, hogy rengeteg rossz szelfit lehet találni a neten. Ne Te legyél a sokadik ilyen, legyél Te az, aki kiválik a tömegből. Találj egy érdekes kompozíciót, keress egy jó megvilágítást, mutasd meg a legjobb oldalad. Jó fotózást!

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Facebook-út, Belgiumban!

Ez nem bicikliknek való, nem is hétköznapi járókelőknek, ez Facebookozóknak van!

text-walking-lane-belgium-880x586.jpg

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Hal-buborék

Csak, hogy ők is tudjanak mivel játszani és nézelődni:

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Paks II vs. laptop

Olvasom a híreket és mondjuk titkos adatot tartalmazó laptopot nem hagyok autóban... de jó a vezető nem hibázott, viszont ez azért már elég erős sarkítás, olvasva a 444-en:

--------------

Nem hivatalosan úgy értesültünk, hogy az erős védelem a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha megfelelő kódkioldó külső eszköz és jelszó nélkül akarnák megnézni az adatokat az ellopott gépen, akkor az adatok azonnal törlődnek, a merevlemez újraformázza magát.

--------------

Olyan 20 dollárért már kapni programokat, ami a formázott merevlemezről visszahoz bármit és igen, tudok arról is, hogy van military grade formatting, de az több körben formatál és hosszú órákig tart, szóval ne sarkítsunk már, mert ez amit nyilatkoznak a PaksII részéről, az a hétköznapi ember számára történő magyarázat.

Arról nem is beszélve, hogy ha a laptop "titkos" hardverekkel rendelkezik, akkor miért nem beszélünk a GPS-ről vagy nyomkövetőről vagy esetleg minden elindításnál azonnal bejelentkezik, szóval már rég meg kellene legyen, vagy a fenti sajtüközleményben megint kamuznak, az adatok nem voltak titkosítottak, de valahogy meg kell magyarázni.

Ha én lennék az adat tulajdonosa, tuti, hogy követném a titkos adataimat, eszközeimet és nem hagynám, hogy csak úgy legyenek...

És akkor még arról nem is beszéltem, hogy ha hétköznapi tolvaj már rég eladta, amikor látta, hogy kérem a jelszót... 

laptop_security.jpg

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

De messze van karácsony... Wall-E legó!!!!!!

Ezt akkor most meg kell vegyem magamnak most, majd karácsonyra valamit mást kérek:

1294134001675789608.jpg

Bár csak decemberben jelenik meg és előreláthatólag 58 euróba kerül majd, najó addig keresek valami másik kockaságot.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Olyan meleg van, hogy ....

fnrwmot.jpg

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Samsung Galaxy S6 edge Transformers Edition

Nos ez a menő telefon, Transformers változat az amúgy is jó telefonból, vezetéknélküli töltővel, meg háttérképpel ami szerintem már természetes, unboxing porn videó:

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Egy kocka kalandjai. Megosztani valód van? Írj emailt, küldj érdekes dolgokat, spamet is várunk! :) email: kockablog@gmail.com

Proda

Címkék

101 (17) 3d (5) 7 (5) 8 (11) 8.1 (5) adatvédelem (9) adobe (10) adóbevallás (5) adsense (31) adwords (11) akkumulátor (5) alkalmazás (54) amazon (16) analytics (13) android (95) apeh (14) app (15) apple (56) asus (6) baja ferenc (17) bank (16) bankkártya (5) billentyűzet (8) bithumen (5) biztonság (22) blackberry (6) blog (23) bloghu (8) böngésző (20) brand (8) captcha (10) chat (6) chrome (47) cib (8) css (5) dell (5) design (10) digg (5) divat (15) docs (26) domain (26) doodle (5) dr dedinszky ferenc (5) ebay (35) elektronikus ügyintézés (6) elnökválasztás (11) email (16) ennyike (7) érdekesség (176) excel (6) e kormányzat (10) facebook (126) fényképezés (6) firefox (20) flash (7) flickr (19) fotó (5) freemail (12) galaxy (32) geek (44) gmail (89) goldenblog (5) Google (10) google (629) google apps (5) google maps (7) grafika (7) hack (17) hacker (8) halloween (5) hálózat (6) hardver (5) hardware (11) hasznos (6) hiba (10) hitelkártya (5) hogyan (25) hotmail (6) howto (6) hp (6) htc (10) humor (147) ibm (16) igoogle (6) index (5) index.hu (7) infografika (16) informatika (7) ingyen (12) instagram (11) internet (256) ios (5) ipad (30) iphone (64) iphone 4 (5) iwiw (21) japán (5) játék (42) java (6) jelszó (7) kacat (8) kép (19) keresés (12) kereső (40) kickstarter (7) kindle (6) kocka (15) könyv (8) könyvolvasó (7) kopint datorg (8) kormányzat (5) kormányzati portál (32) közösségi (9) közösségi háló (7) központi rendszer (9) labs (5) laptop (11) lhc (5) like (5) link (159) linux (41) logo (8) loolek (96) lumia (8) mac (7) magyar (19) magyarország (14) magyarorszag.hu (14) magyarország.hu (39) mail (5) mailbox (8) mailbox.hu (5) maps (121) marketing (25) máv (7) microsoft (126) mini (5) mobil (56) mobile (6) mobilinternet (7) motorola (5) mozi (5) msn (8) múlt (9) myspace (19) mysql (7) nasa (6) nemzeti digitális közmű (10) network (6) nexus (13) nokia (18) Nokia (6) office (10) offline (5) okostelefon (11) olimpia (10) olvasói levél (5) opensocial (7) opera (13) otp (5) paypal (17) pdf (6) photoshop (13) php (5) play (7) plus (5) politika (7) posta (6) programozás (13) reader (13) reklám (37) retro (13) router (8) röviden (6) rss (8) rtl klub (5) sablon (5) sajtóközlemény (23) samsung (53) Samsung (12) SAP (12) search (10) selfie (8) skype (6) sms (14) social (8) sony (8) spam (35) statisztika (71) steindani (88) steve (6) streetview (57) support (5) surface (7) számítógép (7) szavazás (10) szelfi (7) t-mobile (5) tab (6) tablet (25) tárhely (7) telefon (34) telenor (13) Telenor (5) térkép (5) teszt (37) tok (7) torrent (18) touch (5) translate (6) tűzfal (7) tv2 (8) twitter (53) t mobile (16) ügyfélkapu (63) ügyfélkapu 2 (23) vélemény (89) vicc (15) video (9) videó (29) világválság (8) vírus (9) vista (7) vodafone (12) wave (5) web (13) webmasters (5) weboldal (5) wifi (10) wikipedia (11) win8 (11) windows (52) wordpress (7) yahoo (63) youtube (52) zene (20)

Stat

 Google PageRank module - CamelPark SEO centrum

Címke feed